Як часто потрібно міняти постільну білизну і чому?

Постільна білизна дуже важливо містити в чистоті. Але думки щодо того, як часто його потрібно міняти, різняться. На простирадлах, наволочках і підковдрах скупчуються відмерлі клітини шкіри, волосся, піт, шкірний жир, залишки кремів і косметики. В результаті розмножуються різні бактерії, мікроби та грибки, невидимі неозброєним оком, але здатні завдати шкоди здоров'ю. Щоб упоратися з патогенними мікроорганізмами та уникнути неприємних наслідків, важливо ретельно стежити за чистотою постільної білизни.

Інтернет-магазин Cappone пропонує асортимент бавовни, льону та інших якісних матеріалів , що тривалий час зберігають свої властивості та зовнішній вигляд. Також ми вам розповімо, як часто потрібно міняти постільну білизну та чому.

Думка експертів (дерматологів та біологів)

Вчені біологи та дерматологи рекомендують міняти постільну білизну раз на тиждень. Це правило застосовується, коли члени сім'ї здорові та не пітніють надміру вночі. Аргументують експерти це правило такими причинами:

  1. Гігієнічна. У ході багатьох досліджень було встановлено, що в ліжку мешкає безліч мікробів і бактерій, багато з яких виробляються насамперед людиною через піт, виділення, кашель та чхання. За ніч людське тіло виділяє до 1 літрів поту. Крім того, під час сну відшаровується ороговіла шкіра — основна їжа кліщів, що ховаються в ліжку. До цієї суміші додаються шерсть тварин, залишки їжі, що споживається в ліжку, а також креми та лосьйони, що використовуються перед сном.
  2. Біологічна. Тепло, що виділяється тілом, і вологість, викликана згодом, створюють ідеальне середовище для розвитку грибків, вірусів та бактерій. Це викликає респіраторні та інфекційні недуги.

Рідкісна зміна білизни загрожує шкірними хворобами, головним болем, безсонням та іншими наслідками. Патогенні мікроорганізми можуть спричинити такі серйозні захворювання, як набряк Квінке, кон'юнктивіт, бронхіальна астма, алергічний риніт, дерматит.

Якщо людині призначено постільний режим, то комплект слід міняти щодня, а при високій температурі щоразу, коли він пропітніє.

Які будуть наслідки, якщо міняти білизну раз на 2-3 тижні?

Якщо не дотримуватись правильної частоти зміни постільної білизни, це може призвести до багатьох негативних наслідків для здоров'я, які торкнуться всієї родини. До них належать підвищений ризик розвитку:

  • астма;
  • екзема;
  • алергічний риніт.

Всі ці недуги вимагають лікування. Крім того, брудна постільна білизна неприваблива і може видавати неприємний запах. Спати в брудному ліжку негігієнічно, навіть якщо людина перед сном ретельно вимилася.

Чи варто враховувати пору року?

Влітку міняти білизну потрібно частіше, ніж узимку. У цей час року важливо приділяти ще більше уваги особистої гігієни. Спекотна погода та часте провітрювання сприяють накопиченню більшої кількості пилу в кімнатах. Тому проводити процедуру заміни бажано щотижня.

Взимку допустимо змінювати один раз на два тижні.

Наволочки та простирадла найкраще прати при температурі 60 градусів, якщо виробник не рекомендує інше. Біла бавовняна постільна білизна можна прати навіть при температурі 90 градусів, що забезпечить її дезінфекцію.

Під час прання рекомендується використовувати антибактеріальні препарати — вони допоможуть запобігти розповсюдженню бактерій.

Наволочки та простирадла після висихання бажано випрасувати. Це особливо важливо при боротьбі з коростою, гостриками та іншими паразитами.

З якою періодичністю потрібно міняти дитячу постільну білизну

Фахівці сходяться на думці, що постільна білизна для дітей потрібно міняти і прати не рідше ніж раз на тиждень. Ліжко дитині також завжди змінюють після хвороби, щоб ізолювати малюка від бактерій та вірусів, які потрапили з тіла на наволочку та простирадла. При цьому під час хвороби рекомендується міняти постіль щодня.

Якщо дитина має чутливу шкіру або страждає від алергії, робити заміну потрібно кожні 3—4 дні.

У новонароджених ще не повністю сформована імунна система, та їх шкіра більш чутлива (схильна до алергії та подразнення), ніж у дітей старшого віку. З цієї причини постільну білизну новонародженому слід міняти навіть двічі на тиждень.

Також звертайте увагу на якість матеріалу, щоб уникнути подразнення шкіри та алергічних реакцій. Краще підбирати матеріали, які будуть легко стиратися і швидко сохнути. Натуральний домашній текстиль з бавовни або льону дозволить шкірі дихати і буде викликати роздратування.

Як часто потрібно міняти постільні речі в готелі?

Готельні постільні комплекти є одним із найважливіших текстильних виробів у таких приміщеннях. Вони повинні відповідати певним стандартам та очікуванням гостей. Частота зміни залежить від встановлених стандартів готелю, типу номера та тривалості перебування клієнтів. В одних готелі комплект змінюють щодня або за бажанням постояльців, в інших — раз на три дні, якщо клієнти не просять робити це частіше. При цьому після кожного гостя білизна обов'язково змінюється.

Щоб скористатися послугою зміни комплекту на запит, клієнт звертається до адміністратора та повідомляє про таку необхідність. Як правило, ця послуга входить у вартість номера — додаткової оплати не потрібно.

Правильний вибір готельної постільної білизни гарантує, що навіть після численних прань вона збереже свій елегантний зовнішній вигляд і приємну текстуру на дотик.

Великий вибір якісних виробів з бавовни, сатин та інших матеріалів представлений у каталозі інтернет-магазину Cappone та доступний для замовлення по всіх містах України. За необхідності наші фахівці допоможуть підібрати комплект з урахуванням ваших побажань та переваг.

Таким чином, немає суворого правила щодо регулярності зміни постільної білизни. Рекомендується змінювати комплекти щотижня. Частіші зміни потрібно робити алергікам і людям зі шкірними захворюваннями, а також власникам домашніх тварин. Дотримання цього правила особливо важливе влітку. Прати вироби слід при температурі +40...+60°С або згідно з інструкцією виробника. Подушки слід викидати приблизно через 2 роки використання, а ковдри — кожні 5-10 років. Недотримання цих правил підвищує ризик розвитку астми, екземи та алергічного риніту. Заради свого здоров'я та комфорту варто подбати про регулярну зміну постільної білизни!

Олег Коваленко06.03.2023 1167 0 3
4.5 из 5 (421 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled