Ідеальні шкарпетки: бамбук чи бавовна?

Шкарпетки носять усі: чоловіки й жінки, діти й дорослі. Через специфіку використання цих виробів при покупці варто надавати перевагу шкарпеткам з натуральних матеріалів. Найбільш популярним вибором стає бавовняне та бамбукове волокно. У цій статті разом з експертами інтернет-магазину Cappone спробуємо розібратися в особливостях матеріалів, щоб ви змогли вирішити, який матеріал ідеальний для шкарпеток — бамбук чи бавовна. 

Знайти теплі домашні шкарпетки з доставкою по всій Україні ви завжди можете на сайті Cappone.in.ua. 

Шкарпетки з бамбука: плюси та мінуси

Шкарпетки з бамбука виготовляють із бамбукового волокна в поєднанні з синтетичними матеріалами. Саме волокно виробляють зі стебел бамбука шляхом механічної або хімічної обробки, перетворюючи їх на м’яку масу. З неї виділяють окремі волокна, які скручуються в нитку для виготовлення тканини. З метою підвищення експлуатаційних властивостей до бамбукового волокна додають синтетичні матеріали, такі як еластан або поліестер.

Переваги шкарпеток із бамбука:

  • бамбукове волокно є екологічно чистим, а антибактеріальні властивості бамбука допомагають запобігти появі неприємних запахів навіть при тривалому носінні;
  • завдяки хорошій повітропроникності бамбукові шкарпетки дарують ногам прохолоду в спеку та тепло — в холодну пору;
  • для людей з чутливою шкірою ніг особливою цінністю є м’якість бамбука, яка забезпечує комфорт при носінні.

Мінуси:

  • волокно має низьку міцність, тому шкарпетки з нього швидко рвуться, до того ж вироби коштують значно дорожче за аналоги з інших матеріалів;
  • хоча бамбук є гіпоалергенним, у деяких людей можуть виникати реакції на хімічні речовини, що використовуються в процесі виробництва бамбукового волокна.

Бамбукові шкарпетки стануть чудовим варіантом для літа та для людей з проблемною шкірою стоп.

Шкарпетки з бавовни: плюси та мінуси

Бавовняні шкарпетки виготовляються з натурального матеріалу — бавовняної тканини, до складу якої для покращення споживчих властивостей додаються синтетичні або штучні волокна, такі як віскоза, лайкра, поліестер.

Бавовняне волокно отримують з бавовнику — дерев’янистої та трав’янистої рослини. Волокна, що утворюються під час росту рослини, очищають від насіння і потім переробляють у нитки, з яких виготовляють тканину.

Переваги шкарпеток із бавовни:

  • бавовна — це натуральний матеріал, м’який на дотик, добре вбирає вологу, забезпечуючи комфорт при повсякденному носінні;
  • бавовняні шкарпетки добре пропускають повітря і рідко викликають алергічні реакції, що робить їх безпечними для людей, схильних до алергії;
  • бавовняні шкарпетки більш поширені, ніж бамбукові, вони мають достатню міцність і, як правило, доступніші за ціною.

Мінуси:

  • бавовняні шкарпетки схильні до втрати форми після прання, крім того, вироби з тканини з вмістом бавовни менше 80% схильні до скочування, що погіршує їх зовнішній вигляд;
  • бавовна, порівняно з бамбуком, гірше справляється з терморегуляцією в спеку.

Бавовняні шкарпетки доступніші і чудово підходять для щоденного використання.

Обираємо ідеальні шкарпетки

Порівняємо основні характеристики бамбукових і бавовняних шкарпеток:

  • Бамбукові — м’які, мають антибактеріальні властивості. Бавовняні — добре вбирають вологу, забезпечують комфорт при повсякденному носінні.
  • Через схильність до деформації бавовняні шкарпетки потребують ретельнішого догляду, тоді як бамбукові, маючи меншу міцність, частіше рвуться.
  • Бамбук — більш екологічний матеріал, але й дорожчий. Бавовна ж доступніша, але для її вирощування потрібно більше хімічних добрив.

Шкарпетки, які не скочуються

Причини, через які шкарпетки скочуються: низька якість бавовняної сировини, значний вміст синтетичних волокон у складі тканини, механічний вплив на тканину.

Шкарпетки з додаванням синтетичних волокон до 20% краще тримають форму та менше скочуються. На текстильних фабриках з метою зниження схильності до скочування застосовують деякі технологічні прийоми: збільшення довжини волокон під час виробництва продукції, підвищення щільності волокна, спеціальна обробка тканин.

Бамбук чи бавовна: що краще?

У яких випадках краще обрати вироби з бамбука:

  • для активного проведення часу — завдяки влагоутворюючим та терморегулюючим властивостям;
  • для людей із чутливою шкірою — шкарпетки м'які, мають антибактеріальні та гіпоалергенні властивості;
  • для екологічно свідомих споживачів — при вирощуванні бамбука не потрібно використовувати багато добрив; сам матеріал є біорозкладним і не потребує спеціальних методів утилізації.

Кому підійдуть бавовняні шкарпетки:

  • тим, хто шукає зручність і доступність — бавовняні вироби доступні за ціною, широко представлені на ринку у великому асортименті дизайнів та розмірів;
  • алергікам варто обирати шкарпетки, у яких найвищий відсоток вмісту бавовни; 
  • для повсякденного носіння бавовна забезпечує тривалий комфорт;
  • тим, хто цінує простоту догляду за речами.

Тепер ви знаєте про основні особливості бавовняних та бамбукових шкарпеток і зможете зробити свідомий вибір, купуючи нову пару.

Олег Коваленко11.10.2024 56 0 5
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled