Що таке анатомічна подушка і як її вибрати

Що таке анатомічна подушка і як її вибрати

Анатомічні подушки являють собою інноваційне рішення для підтримки правильної пози під час сну. Вони розроблені з урахуванням анатомічних особливостей тіла людини, забезпечуючи оптимальну підтримку шиї, голови та хребта. У цій статті розглянемо, що таке анатомічна подушка, чим вона відрізняється від інших подібних виробів, як правильно вибрати відповідну модель, а також її переваги, недоліки та правила догляду.

Анатомічна та ортопедична подушка - відмінності

Відмінність між анатомічними та ортопедичними подушками полягає в їхніх функціях і способах забезпечення комфорту та підтримки під час сну.

Анатомічні

Розроблені для забезпечення оптимальної підтримки шиї та голови відповідно до природної форми тіла людини. Враховують анатомічні особливості шиї та голови, надаючи комфортне положення під час сну. Зазвичай вони виготовлені з формотворчих матеріалів, таких як піна з ефектом пам'яті, латекс або гель. Ці матеріали дають змогу подушці адаптуватися до контурів тіла і забезпечувати індивідуальну підтримку.

Анатомічні подушки мають спеціально розроблену форму, яка підтримує правильне вирівнювання шиї та хребта в положенні, найбільш близькому до природного. Забезпечують комфортний сон і можуть знижувати ризик болю в шиї та спині, пов'язаних із неправильною підтримкою.

Ортопедичні

Покликані коригувати або запобігати проблемам зі спиною і хребтом. Вони більш жорсткі або пружні, призначені для створення стабільної опори для хребта в положенні сну. Часто використовуються в медичних цілях для тих, хто страждає від болю в спині або має певні ортопедичні проблеми.

Як вибрати анатомічну подушку для сну?

Вибір залежить від індивідуальних потреб людини, уподобань та особливостей тіла. Перелічимо критерії, які допоможуть вибрати відповідну модель:

  • Матеріали. В анатомічних подушках використовують різні наповнювачі, наприклад, матеріали з пам'яттю форми, латекс, гель, поліестер. Кожен варіант наповнювача має свої плюси і мінуси. Важливо вибрати той, який відповідає вимогам до комфорту.
  • Розміри. Виріб може мати різні розміри. Наприклад, для дітей від 2-х років буде достатньо дитячої подушки розміром 20х30 см, для підлітка - 40х50 см, для дорослого достатньо стандартного розміру 50х70 см, а тим, кому хочеться побільше - 50х80 см.
  • Висота. Важливий параметр, який має відповідати анатомічним особливостям людини. Для підлітків і дорослих з вузькими плечима підійдуть подушки висотою 6-11 см, для людей зі стандартною статурою - 9-13 см, для широкоплечих - 10-14 см і більше. Щоб дізнатися, яка подушка підійде за висотою, потрібно виміряти довжину від основи шиї до кінчика плеча і додати 1-2 см.
  • Жорсткість. Вони можуть мати три ступені жорсткості: м'яка, середня, жорстка. М'які зазвичай купують ті, хто любить спати на животі, уткнувшись обличчям у подушку. Якщо спите на боці, вибирайте середню жорсткість, якщо на спині - жорстку подушку.
  • Форма. Крім традиційної прямокутної і квадратної форми, виробники пропонують вироби у вигляді зірок, рогаликів, клина, з виїмками, хвилями тощо. Кожна форма покликана якнайкраще підтримати голову, шию і плечі в найбільш комфортному положенні, не перешкоджаючи кровообігу.

Різноманітність анатомічних подушок допоможе вибрати оптимальний варіант для конкретної людини. Використання зручної опори для голови та шиї істотно поліпшить якість сну і загальне самопочуття.

Плюси й мінуси анатомічної подушки

Переваги анатомічного виробу:

  • Вони розроблені з урахуванням природних вигинів шиї й голови, забезпечуючи оптимальну підтримку і вирівнювання хребта під час сну, сприяючи зменшенню напруги на м'язах і суглобах.
  • Наповнювачі, що використовуються в таких виробах, створюють комфортне положення і сприяють розслабленню, адаптуючись до контурів тіла.
  • Використання анатомічної подушки допомагає запобігти болю в шиї, спині та голові, пов'язаному з неправильним положенням під час сну.
  • Безліч різних моделей анатомічних подушок з різними матеріалами, формами й жорсткістю, що дає змогу вибрати ту, яка якнайкраще відповідає вподобанням і потребам.

До недоліків можна віднести вищу вартість, ніж в інших подібних виробів, але витрати швидко компенсуються комфортом і користю для здорового сну. Також деяким людям буває складно звикнути до нової форми та відчуттів, які дарує анатомічна подушка - спочатку вона може здатися незручною.

Догляд за анатомічною подушкою

Коректний догляд може продовжити термін служби подушки й зберегти її властивості:

  1. Дотримуйтесь інструкцій виробника для чищення виробу.
  2. Періодично провітрюйте на свіжому повітрі.
  3. Використовуйте наволочку і частіше її міняйте.
  4. Не допускайте потрапляння вологи на подушку. Якщо це сталося, сушіть у природних умовах якомога далі від нагрівальних приладів і сонця.

І пам'ятайте, термін експлуатації анатомічної подушки становить 2-3 роки, за час використання вона втрачає форму, підтримка стає гіршою. По закінченню такого терміну рекомендується купити новий виріб.

Олег Коваленко20.03.2024 103 0 5
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled