Як правильно прати постільну білизну

Ні для кого не секрет, що на термін служби постільної білизни впливає не лише якість тканини, з якої вона пошита, а й те, як виконується прання виробів.

Експерти інтернет-магазину текстилю Cappone дають рекомендації про те, як правильно прати постільні комплекти, щоб вони радували вас якомога довше.

Підготовка до прання

Перш ніж запускати пральну машинку, потрібно виконати кілька нескладних підготовчих дій.


Обов'язково ознайомтеся з бирками на постільних речей. Там виробник вказує допустимі для конкретного типу тканини режими прання, відбілювання, прасування, сушіння та віджиму, хімічного чищення.

Щодо прання, то цей значок знайти найпростіше — він виконаний у формі тазика із водою. Якщо під ним є характеристика — потрібне делікатне прання. Додаткові цифри говорять про рекомендовану температуру води, а зображення долоні повідомляє про необхідність прання білизни лише вручну.

Перед пранням необхідно виконати сортування білизни:

  • натуральні та синтетичні тканини стираються окремо;
  • сумісити в одному барабані можна бавовну та льон, а ось шовк вимагає індивідуального догляду;
  • не варто змішувати кольорові комплекти з однотонними і тим більше білими;
  • окремо рекомендується прати дитячі постільні речі, використовуючи для цього спеціальні порошки.

Перш ніж відправити білизну в машинку, виверніть усі вироби навиворіт. Так гарантується і краще збереження кольору, і якісніше прання. Якщо є будь-які застібки — застебніть їх.

Сильно забруднену білизну можна попередньо замочити на кілька годин. Для видалення стійких локальних забруднень скористайтеся засобом для виведення плям.

Режими прання

Вибір режиму пральної машинки має бути продиктований типом тканини постільної білизни.

  • Бавовняні тканини, а також льон допустимо прати при температурі в діапазоні 40°С. Для білих комплектів при сильних забрудненнях можна збільшити температуру до 90°С. Однак не варто робити це часто, тому що від дії гарячої води вироби швидше зношуються. Бажаєте надовго зберегти кольорову постільну яскравість — тоді встановлюйте температуру не вище 40°С.
  • Для делікатних тканин, до яких відносяться шовк, атлас, оксамит, батист, жаккард, вибирати варто режим з аналогічною назвою або “ручне прання”, відповідна температура — 30°С.
  • Синтетичний текстиль можна прати при 40°С.

Віджим на високій швидкості (800 обертів за хвилину) підходить для міцних бавовняних та лляних комплектів. Для інших краще обмежитися середніми показниками в 400-600 оборотів. Елітні вироби з шовку та інших тонких матеріалів віджимати в пральній машинці зовсім не слід.

Завантаження барабана — ще один момент, на який слід звернути увагу. Не варто перевантажувати пральну машину, для цього повірте з рекомендованою виробником нормою в інструкції з експлуатації побутової техніки.

Для якісного прання бавовняної постільної білизни барабан повинен бути повний, але вироби не потрібно утрамбовувати. Синтетику краще прати, заповнивши машину лише наполовину. Делікатним тканинам відведіть третину простору барабана.

У деяких випадках постільну білизну доводиться прати руками. Ось кілька рекомендацій, як це зробити:

  • Для початку наберіть теплу воду, розведіть у ній трохи прального порошку і замочіть приблизно на півгодини постільні речі. Не забудьте вивернути все навиворіт і розсортувати за кольорами та фактурами.
  • Потім ретельно обробіть забруднені місця, за необхідності можна вдатися до допомоги щітки з м'яким ворсом та пральною дошкою.
  • Полоскання здійснюється в прохолодній, а головне — у чистій воді. Прополоскати білизну краще кілька разів, а потім промити ще й під проточною водою.
  • Добре відіжміть постільне, щоб при висиханні на ньому не залишилося розлучень.

Багато хто запитує, чи обов'язково прати щойно куплений комплект перед першим його використанням. Експерти однозначно рекомендують це зробити, щоб видалити пил та інші можливі забруднення, які могли потрапити на тканину на складі чи магазині, а також змити фабричний запах. Для першого прання вибирайте відповідний для текстилю режим із максимальними показниками.

Додаткові рекомендації щодо прання

Скільки потрібно порошку на одне прання? Зазвичай відповідь це питання можна знайти на упаковці побутової хімії. Однак найчастіше виробники з корисливою метою завищують ці значення. Вважається, що в середньому для стандартного прання білизни вручну достатньо близько 25 г порошку з ррозрахунку на 1 кг речей, для машинного прання — 30 р.

Для того, щоб відпрати сильні забруднення, можна скористатися спеціально призначеними для цього магазинними засобами або вдатися до народних методів. Наприклад:

  • кип'ятіння з порошком — допоможе не тільки усунути плями, а й вибілити простирадла; спосіб підходить тільки для бавовняних та лляних виробів білого кольору;
  • тривале замочування в мильному розчині (вода + господарське мило) або застирання господарським милом проблемних ділянок;
  • замочування в сольовому/содовому розчині (на 1 л теплої води — 1 столова ложка солі/соди), компоненти також можна застосовувати в парі.


Є й інші народні способи позбутися плям залежно від їхньої складності. Однак будьте обережні з експериментами, щоб ненароком не зіпсувати комплект.

Олег Коваленко21.09.2023 2683 0 4
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled