Яка ковдра краща: бамбук чи лебединий пух

Ковдри з лебедяного пуху та бамбукового волокна досить поплуярні. Якщо перед вами постало питання, який наповнювач краще - волокно або пух, слід розібратися, які характеристики мають ці матеріали.

Переваги та недоліки ковдри з лебедячого пуху

Натуральний лебедячий пух історично є одним із м'яких і теплих наповнювачів. Однак сьогодні він не виробляється у промислових масштабах. Відстріл птиці обмежений, а розводити тварини для отримання пуху нерентабельно.

Збирати пух із живого птаха надто складно. Зробити це можна в період сезонного линяння лебедя, але вихід корисної маси становить лише близько 40 грамів з одного птаха. Зрештою, ковдра чи подушка з натуральним лебедячим пухом коштуватиме чимало.

Тому на сьогоднішній день назва "лебяжий пух" закріпилася за екологічно чистим штучним наповнювачем.

Цей матеріал складається з поліефірних силіконізованих волокон. Самі волокна скручені по спіралі. Завдяки такій формі вони пружинять, що дозволяє матеріалу тримати форму. Виходить легкий та пружний наповнювач, який не збивається в грудки. Дуже зручними вважаються подушки з лебедячим пухом, який м'яко повторює форму голови та шиї людини, дозволяючи м'язам повноцінно розслабитися.

Які споживчі переваги є у ковдри з наповнювачем з лебедяного пуху:

  • Гіпоалергенність. Завдяки тому, що штучне волокно є недружнім для цвілі та пилових кліщів середовищем, вироби з цього матеріалу не викликатимуть негативних реакцій у людей з алергією та бронхо-легеневими патологіями.
  • Гнучкість. Ця властивість робить подушки з пуху максимально комфортними у використанні, пух усередині ковдр не змінюється.
  • Збереження тепла. Це справді теплі ковдри, які при цьому залишаються легкими та м'якими. Такі ковдри оптимально використовувати як демісезонні та зимові.
  • Легкість у догляді. Вироби зі штучного пуху допускають прання машини в щадному режимі, проте слід уточнювати конкретні параметри процесу: температуру води, оптимальні показники віджиму і сушіння. Також штучний пух досить швидко сохне.
  • Довговічність. Особлива форма волокон дозволяє наповнювачу надовго зберігати свою функціональність - вони не збиваються і не втрачають своїх властивостей протягом тривалого часу навіть з урахуванням прання.

Властивості, які можуть видатися недоліками лебедяного пуху:

  • Невисока гігроскопічність - матеріал не дуже добре вбирає вологу. При високому потовиділенні краще доглянути собі ковдру з іншим наповнювачем.
  • Низька повітропроникність — це не псує ковдру, яка використовується як зимова, але може зробити її занадто жаркою в приміщенні, що добре опалюється.
  • Так як штучний матеріал, може спостерігатися невелика електризація, яку можна усунути використанням спеціальних засобів.

Загалом пухові ковдри добре зберігають тепло, вони зручні у догляді та гіпоалергенні. Плюсом також стане доступна вартість таких виробів.

Переваги та недоліки ковдри з бамбукового волокна

Бамбукові волокна отримують із серцевини дерева. Щоб отримати з бамбука рослинні волокна, використовуються два методи:

  • Механічний - коли волокна буквально вигрібають із попередньо розм'якшеної маси бамбука. Для цього використовують спеціальні металеві гребені. Отримані таким методом волокна іноді називають бамбуковим льоном.
  • Хімічний - передбачає обробку їдким натром для отримання кашоподібної маси, з якої потім виділяють довгі тонкі волокна. Вони проходять додаткову обробку, відбілювання та промивання до видалення всіх хімічних речовин. Цим методом виробляється основна частина недорогої сировини для текстильної промисловості.

За своїми властивостями бамбукове полотно, отримане різними способами, практично не відрізняється. Тим більше, що в бамбукові ковдри додається той чи інший синтетичний наповнювач, наприклад, синтепон або мікрофібра, які покращують теплові якості матеріалу і допомагають тримати форму.

До переваг бамбукових ковдр відносять:

  • екологічність - одна з вагомих переваг матеріалу, який не накопичує пил і сам по собі є гіпоалергенним;
  • повітропроникність - структура волокна робить наповнювач "дихаючим";
    маса - ковдри дуже легкі, тому з ними зручно керуватися;
  • простота догляду - легко стирається в машинці і швидко висихає;
  • компактність - ковдра складається в кілька разів і не займає багато місця.

Які властивості можуть видатися недоліком бамбукового полотна? Бамбукові волокна не володіють хорошими поглинаючими властивостями, тому при високому потовиділенні слід пошукати альтернативу. Вони також не є чемпіонами в теплопровідності, тому холодною зимою під такою ковдрою може бути мерзлякувато.

Матеріал може простежуватися, як правило, вже після 5 сезонів використання його показники збереження тепла можуть знизитися.

Який наповнювач тепліший: бамбук чи лебедячий пух?

Ковдра з натурального чи штучного лебяжого пуху тепліша. Воно найкраще підійде для холодних зимових ночей.

Яка ковдра краща – відповідь професіоналів

Бамбукові та пухові ковдри мають схожі властивості. Вони теплі та досить прості у догляді. Різняться тактильні відчуття, а також установки, пов'язані з суб'єктивним сприйняттям комфорту.

Леб'ячий пух надає об'єм і легкість, а бамбукові вироби більш гладкі та облягаючі.

Є ще дві особливості, які можуть вплинути на вибір між цими двома ковдрами:

  • бамбукові волокна відштовхують пил, у той час як лебедяний пух може її накопичувати, тому будь-які пухові вироби потребують регулярного чищення;
  • крім того, лебедячий пух легко нагрівається від зовнішнього середовища, під такою ковдрою може бути жарко навіть у не найтеплішу погоду;

У той же час, якщо ви хочете спокійно спати в найхолоднішу погоду, слід віддати перевагу бамбуковим ковдрам теплішим пуховим.

 

Олег Коваленко15.01.2024 189 0
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled