Чи можна прати покривала: який режим вибрати для різних матеріалів

Прання покривал – на перший погляд, простий процес. Складність полягає в тому, що різні тканини вимагають різних режимів прання, сушіння і прасування. Питання, що стосуються того, чи можна прати покривало з бамбукового волокна або як прати покривало з поліестеру, часто чують менеджери інтернет-магазину Cappone. І ці питання цілком очікувані, адже з необхідністю прання рано чи пізно зіткнеться кожен з покупців. Текстиль брудниться, тому прати його доведеться в будь-якому разі, навіть якщо ви збираєтеся покласти його в шафу. Процес догляду, а також ступінь його складності, багато в чому залежить від типу матеріалу і його властивостей.

У якому режимі прати покривало: загальні рекомендації

Покривало на ліжко або диван, на відміну від постільної білизни, потребує більшої уваги в плані догляду. Якщо звичайні простирадла і підковдри досить завантажити в барабан пральної машинки та вибрати режим прання постільної білизни, то у випадку з пледами або покривалами потрібно звертати увагу на:

  • склад тканини;
  • вимоги до температурного режиму;
  • стійкість фарби;
  • можливість віджимання в центрифузі;
  • рекомендації щодо вибору мийних засобів.

Інформацію, що стосується режимів прання і правил догляду за конкретним виробом, завжди можна знайти на ярлику, прикріпленому виробником. Якщо таких рекомендацій немає, то прання потрібно проводити, спираючись на загальноприйняті правила.

Важливо відзначити, що прати в домашніх умовах покривала можна вручну і в пральній машині. Прання вручну - досить трудомісткий процес. Найбільшу складність становить віджимання. Саме тому більшість користувачів вважає за краще прати пледи та покривала виключно в пральній машині. Ручний процес залишається актуальним тільки в тому випадку, коли розмір бака машини не дає змоги помістити в ньому покривало, а поблизу немає пральні.

Тканини з натуральних волокон і вироби зі штучних ниток вимагають різного підходу. Бавовняні та бамбукові покривала добре переносять гарячу воду, тоді як накидки на дивани та ліжка, виконані з мікрофібри (поліестеру) або флісу, можуть втратити свій первісний блиск під час прання в гарячій воді.

Щоб уникнути появи смуг на тканині та слідів від порошку бажано купити спеціальні гелі. Склад багатьох рідких мийних засобів дає змогу не використовувати кондиціонер для білизни, що пом'якшує нитки та робить тканину стійкішою до забруднень.

Як прати покривало з поліестеру

Покривала з поліестерової тканини, популярним різновидом якої є мікрофібра, можна прати в машині. Важливо пам'ятати, що вироби зі штучних волокон можуть втратити свої первинні якості під час прання в гарячій воді. Оптимальний варіант – використовувати попередньо встановлену програму і делікатні або такі, що підтримують колір, мийні засоби.

Під час прання покривал з поліестеру можна використовувати кондиціонери для білизни. Такі засоби додадуть м'якості тканині та знизять ризик виникнення статичної напруги, що дуже часто спостерігається під час зіткнення тіла людини та тканини.

Як прати флісове покривало

Популярні флісові покривала, як і вироби з мікрофібри, дуже невибагливі у догляді. Фліс не мнеться і не втрачає колір, його можна віджимати в центрифузі та сушити на мотузці.

Найкращим режимом для прання накидок з флісу є щоденне прання. Для очищення від бруду і пилу підходять порошки для кольорової білизни й кондиціонери, які прибирають під час полоскання залишки мийних засобів.

Як прати покривало з довгим ворсом

Процес прання покривал з довгим ворсом або моделей, які продавці та покупці називають хутром або "травичкою", значною мірою відрізняється від прання флісових покривал. Неправильний віджим або вибір температури може стати причиною того, що покривало втратить свій зовнішній вигляд. Звисаючі нитки тканини у вигляді "травички" за недотримання вимог можуть витягнутися і сплутатися між собою.

Занадто висока температура або інтенсивний віджим пледів з довгим ворсом найчастіше стають причиною появи залисин на поверхні покривала. Виправити такий недолік виходить не у всіх, і через це накидка на ліжко стає не такою красивою, як до прання.

Зіпсувати зовнішній вигляд покривала з довгим ворсом або нитяною "травичкою" можна і в разі неправильного підходу до самого процесу прання. Якщо покривало займатиме весь барабан, то в процесі полоскання і віджимання звисаючі нитки можуть заплутатися, а на самому пледі можуть утворитися заломи в місцях зіткнення з технологічними ребрами барабана.

Як прати плюшевий плед

Покривало з плюшевої пряжі відрізняється великою товщиною. Поверхня виробу, що нагадує коротке хутро, швидко вбирає в себе запахи та притягує пил. Складнощів з пранням невеликих покривал, які використовуються як накидки на дитячих ліжках або односпальних моделях, зазвичай не виникає. Плюшевий плед поміщають у барабан пральної машини, вибирають режим, який дає змогу дбайливо випрати хутряний виріб, а потім встановлюють середній віджим центрифуги.

В ідеалі прання плюшевого пледа проводиться в режимі для синтетики. Температура води в такому разі не перевищуватиме 40 градусів і програмою буде закладено використання більшої кількості води. На програмі для синтетики більшість пральних машинок пропонує користувачеві додати полоскання. У випадку з пранням покривала з плюшевої пряжі кількість полоскань можна і потрібно збільшити.

У попередніх установках режиму прання виробів із синтетичних тканин найчастіше значення сили віджимання обмежується 800 об/сек. Щоб уникнути утворення на вовняному пледі рекомендується знизити це значення до 400-600.

Також для прання покривал з велюрових тканин можна використовувати режим делікатного або ручного прання. Але такий вибір доцільний тільки в тому разі, якщо плед має невелику товщину і вагу, оскільки програмами прання делікатних речей передбачена невелика кількість води.

Догляд після прання

Мало хто бере до уваги той факт, що покривало після прання потребує додаткового догляду. Навіть тканини, що не мнуться, на перший погляд, такі як сатин або поліестер, які, як і атласні покривала, потрібно обов'язково пропрасувати праскою або обробити парою.

Вовняні пледи прасувати не потрібно, але їх обов'язково потрібно розчесати. Розчісування потребують і покривала з довгим ворсом. Для того, щоб нитки можна було швидко розправити та розчесати, маніпуляції бажано проводити на вологому виробі.

Альтернативою пранню є хімчистка. До послуг цілком доцільно вдатися власникам важких і об'ємних вовняних і ворсистих пледів, прання яких вельми скрутне в домашніх умовах.

Великий асортимент красивих і невибагливих у догляді класичних односторонніх покривал для диванів і ліжок, а також двосторонніх покривал для диванів і ліжок, що набирають популярність, представлений у каталозі інтернет-магазину Cappone.

Підібрати потрібний варіант завдяки простому пошуку по сайту можна буквально за кілька хвилин. Усі товари в каталозі відповідають європейським стандартам якості. У картках наведено детальну інформацію про розмір виробу, склад тканини, особливості матеріалу.

У разі виникнення запитань про те, в якому режимі прати покривало, завжди можна звернутися до консультантів.

Олег Коваленко17.11.2023 881 0 5
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled