Як прати подушки з холлофайбера

Синтетичний матеріал холлофайбер - це поліефірне волокно, оброблене силіконом і згорнуте в кульки. Завдяки цьому матеріал набуває легкості, гарної теплопровідності, високої гігієнічності, гіпоалергенності та водовідштовхувальних якостей. Його використовують як наповнювач у постільній білизні, зокрема в подушках. Після довгого контакту з тілом людини будь-яка подушка потребує прання. Розповідаємо, як прати подушки з холлофайбера.

Чи можна прати подушки з холлофайбера?

Виробники на етикетці вказують, за яких умов можна прати подушку з холлофайбера. Неправильне прання може зіпсувати наповнювач, через що подушка втратить свою м'якість, втратить форму.

Завдяки будові волокон матеріал не вбирає вологу, запахи, в ньому не заводяться пилові кліщі. Прання потребує чохол, а не наповнювач. Але якщо хочеться випрати подушку з холлофайбера, це можна зробити.

Як випрати подушки з холлофайбера

Вважається, що вироби з наповнювачем із холлофайбера можна прати в пральній машинці або вручну. Якщо ви не хочете зіпсувати постільну приналежність, краще здайте її в хімчистку. Також можна спробувати очистити її самостійно в домашніх умовах.

Як випрати подушки з холлофайбера вручну

Ручне прання - найбезпечніший спосіб очищення подушок з холлофайбера. Вручну складно пошкодити структуру поліефірного волокна. Щоб випрати подушку, дотримуйтесь рекомендацій:

  • Візьміть великий таз, в який поміститься виріб цілком, наповніть його теплою водою, температура якої не вища за 60ºС (краще дотримуватися температури близько 30-40ºС).
  • Розчиніть у воді м'який мийний засіб без запаху. Краще взяти рідкий гель, бальзам для шовку або вовни, в крайньому разі шампунь з нейтральним pH. Пральний порошок краще відставити в сторону - його буде складніше вимити з наповнювача, а сильний запах може спровокувати алергію.
  • Занурте подушку в мильний розчин і залиште на півгодини.
  • Делікатно помніть виріб, якщо чохол сильно забруднений, акуратно протріть його м'якою губкою.
  • Дбайливо відіжміть з постільної приналежності воду. Не намагайтеся викручувати, заламувати, складати навпіл, щоб не пошкодити наповнювач.
  • Прополощіть у чистій воді 3-4 рази.

Також можна випрати брудний чохол окремо, адже холлофайбер не потребує чищення. Для цього потрібно розпороти один зі швів на чохлі, дістати наповнювач, а брудну річ відправити в прання. Кульки холлофайбера не розлітаються і не електризуються, на відміну від пуху і пір'я. Після того, як чохол висохне, наповнювач потрібно повернути назад, а розпоротий шов зашити.

Як прати подушки з холлофайбера в пральній машині

Можна спробувати випрати подушку в пральній машинці, але є великий ризик, що наповнювач збереться в грудки, які неможливо розбити. Подушка стане горбистою, втратить свою форму і м'якість.

Для прання в машинці слід дотриматися мінімум вимог:

  • ручний або делікатний режим прання за температури 30-40ºС;

  • м'який мийний засіб (гель, капсули), у жодному разі не пральний порошок;

  • віджимання на малих обертах (не більше 400 об/хв), а краще режим без віджимання;

  • бажано помістити в барабан тенісні м'ячики або кульки для прання з шипами.

Завантажуйте барабан не більше, ніж на 2/3. Якщо подушки маленькі, можна покласти дві. Якщо подушка для вагітних дуже великого розміру, краще випрати її вручну.

Як сушити подушки з холлофайбера?

Після того, як прання було закінчено, бажано обернути випрану вручну подушку махровим рушником, щоб видалити залишки вологи. Теж саме слід виконати, якщо прати довелося в машинці без віджимання.

Сушка виробу з наповнювачем з холлофайбера проводиться в горизонтальному положенні. Холлофайбер дуже швидко сохне, на відміну від пухових подушок. Періодично перевертайте виріб і акуратно збивайте його. Найкраще він сохне на свіжому повітрі в тіні. Не можна виносити його на сонце або залишати для сушіння поблизу нагрівальних приладів (радіаторів, конвекторів тощо) - це може пошкодити структуру наповнювача.

Якщо після прання в машині утворилися грудки, можна спробувати їх розправити. Для цього знадобиться щітка з металевими зубцями, якою вичісують підшерсток у тварин. Чохол доведеться розпороти з одного боку, наповнювач вийняти і помістити у великий таз. Використовуючи щітку, потрібно "розчесати" холлофайбер, щоб розділити грудки, що утворилися.

Після процедури наповнювач потрібно знову помістити в чохол, а шов зашити. Цілком імовірно, що це не зробить наповнювач таким пухнастим, яким він був спочатку, але користуватися такою подушкою можна.

Також є ще один спосіб повернути виробу первісну пружність. Для цього потрібно купити новий наповнювач і замінити ним зіпсований. Холлофайбер вільно продається в магазинах, тому виконати таку процедуру буде нескладно.

Олег Коваленко20.03.2024 146 0 5
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled