Види шкарпеток: Від слідків до гольфів

Шкарпетки — це найзвичайніший елемент гардеробу, від якого, однак, залежить наш повсякденний комфорт. Розповідаємо, які різновиди шкарпеток існують і як їх правильно обирати залежно від вашої активності та стилю одягу. 

Основні моделі шкарпеток

Шкарпетки діляться на категорії за різними класифікаціями:

  • за віком і статтю;
  • за складом;
  • за призначенням (наприклад, шкарпетки для дому);
  • за розміром;
  • за висотою.

Найочевиднішим параметром після розміру є висота шкарпетки. Основними орієнтирами тут виступають щиколотка і коліно.

Виділяють такі типи шкарпеток за висотою:

  • сліди — шкарпетки з глибоким вирізом навколо щиколотки та верхньої частини стопи;
  • низькі шкарпетки — закінчуються нижче кісточки щиколотки;
  • класичні — покривають першу третину гомілки і доходять до литкового м'яза, хоча існують довші і коротші моделі;
  • шкарпетки до колін, або гольфи, повністю закривають гомілку, висотою до колін;
  • гольфіни — відрізняються найбільшою довжиною і покривають до третини стегна.

Крім того, шкарпетки поділяються на жіночі, чоловічі та дитячі, що відображається в розмірній сітці та колірній гамі.

Види шкарпеток і їх назви

Розповідаємо детально, які бувають шкарпетки і як називаються ті чи інші моделі. 

Сліди (Loafer Socks)

Ці міні-шкарпетки з глибоким вирізом нижче щиколотки носять з кедами, кросівками, сліпонами, оксфордами і топсайдерами, туфлями і босоніжками. Особливо популярні моделі унісекс з бавовни, бамбуку та синтетики універсальних базових кольорів: білого, чорного та тілесного.

Низькі шкарпетки, або невидимки (No-Show Socks)

Головною перевагою таких шкарпеток є те, що вони не привертають зайвої уваги. Незалежно від того, чи носите ви кросівки, лофери або туфлі-човники, підібрані в тон невисокі шкарпетки стають ніби продовженням взуття. Це універсальне доповнення до літнього гардеробу.

Класичні шкарпетки (Crew Socks)

Класичні Crew Socks доходять майже до середини гомілки, тоді як Quarter Crew Socks закінчуються вище щиколотки, а моделі Ankle Crew Socks покривають лише щиколотку і кісточку.

Гольфи, або шкарпетки до колін (Knee-High Socks)

Цей фасон зазвичай асоціюється з дитячим садком, шкільною формою або спортивними іграми, в яких носять гетри. На відміну від інших видів, гольфи не просто помітні, а є важливим елементом стилю. Вони стали особливо популярними в західній жіночій моді 1960-х і 1970-х років, коли гольфи часто поєднували з міні-спідницями та туфлями Мері Джейн, втілюючи юнацьку та грайливу естетику. Сьогодні гольфи випускаються з різних матеріалів: повністю штучних і змішаних.

Шкарпетки вище колін (Over-the-Knee Socks)

У виробів цього фасону є й інші назви: панчохи, гетри, високі гольфи, гольфіни, гольфи-ботфорти. Найчастіше зустрічаються капронові, бавовняні, вовняні шкарпетки такого типу. Теплі довгі гольфи — це не лише елемент стилю, але й дуже функціональний предмет зимового гардеробу, в холодну пору року найчастіше використовується в комбінації з високими чобітьми.

Моделі шкарпеток за функціоналом

Шкарпетки залишаються найконсервативнішим елементом нашого одягу. Принципово їх форма не змінюється, однак використання різних матеріалів дозволило оптимізувати їх характеристики для використання в різних умовах.

Повсякденні шкарпетки

Найбільш масово випускаємий вид шкарпеток. Найходовішими є вироби з бавовни та бамбука. Менш поширені льон і шовк. Серед теплих дуже популярні різні типи вовняних, але зимовим вечором у домашніх умовах дуже гарні й махрові.

Сьогодні у виробництві шкарпеток використовуються переплетення ниток з синтетичних і натуральних матеріалів. Як правило, до бавовняних і вовняних шкарпеток додають віскозу. Цей матеріал має високу повітропроникність, тому вважається гігієнічним і дозволяє знизити дискомфорт при надмірній пітливості ніг. Проте віскоза швидко зношується і має погані теплообмінні властивості. Тому її вміст не повинен перевищувати 30%.

Вивчаючи склад різних змішаних шкарпеток, найчастіше ви зустрінете кілька різновидів штучних матеріалів. Обирати буде простіше, якщо ви знаєте про те, що нейлон збільшує міцність і зносостійкість, а еластан, спандекс, стрейч, лайкра роблять шкарпетки еластичними, добре облягаючими ногу.

Спортивні шкарпетки

Шкарпетки з додаванням синтетичних волокон краще підходять для активності. Бавовняні моделі добре вбирають вологу, але це означає, що після кількох кілометрів бігу шкарпетка перетворюється на вологу губку. Тому для інтенсивних фізичних навантажень обирайте вироби з низьким вмістом бавовни або без нього.

Переважні шкарпетки з добре облягаючих матеріалів, але при цьому не стискаючі пальці ніг. Особливо щільним має бути контакт в області п’яти, шви при цьому повинні бути плоскими, щоб уникнути натирання шкіри та зморщування тканини.

Термоноски

В походах і на інтенсивних тренуваннях можна використовувати термоноски. Вони відрізняються від стандартних виробів більш щільною в'язкою на гомілці, стопі та п’яті, спеціальними широкими еластичними резинками не лише на гомілці, але й на стопі, а також ворсистою виворотом, що покращує мікроциркуляцію крові біля поверхні шкіри. 

Як і термобілизна, термоноски виготовляються з синтетичних та зносостійких матеріалів, таких як еластан, акрил, поліестер, поліпропілен, поліуретан, поліамід. Теплі види термоносків виробляються з додаванням шерсті меріноса або альпаки.

Компресійні чулки

Призначаються та застосовуються зазвичай при варикозному розширенні вен для підтримання тонусу кровоносних судин. Але якщо у вас робота, що передбачає багатогодинне перебування на ногах, такі вироби можуть бути рекомендовані для профілактичного застосування та зниження м'язового дискомфорту і втоми.

Олег Коваленко01.01.1970 78 0
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled