Що таке наматрацники, навіщо вони потрібні і чи потрібні взагалі?

Наматрацник — це спеціальний чохол з наповнювачем або без нього, завдання якого — захистити матрац від забруднень та швидкого зносу, продовжити термін його служби, зберегти чистоту та гігієну спального місця. Розповідаємо про те, що таке наматрацник.

Наматрацники відрізняються залежно від товщини та призначення.

Тонкі:

  • захисні — частіше одношарові, виконані з міцної тканини, захищають від забруднень та механічних пошкоджень;
  • вологостійкі — двошарові, одна сторона яких виконана з м’якої тканини, інша — з водонепроникного матеріалу, що захищає матрац від пролитої рідини у значній кількості.

Товсті:

  • ортопедичні — вирівнюють поверхню спального місця, згладжують деформовані ділянки, надають м’якості жорсткому матрацу та навпаки;
  • вовняні — це вироби з наповнювачем з овечої або верблюжої вовни; корисні людям з хворобами хребта та суглобів;
  • сезонні — призначену для теплого періоду сторону зазвичай виготовляють з шовку або бавовни, вона завжди прохолодна, добре вбирає вологу; зимову виконують з вовни для швидкого зігріву.

Матеріали для виготовлення чохлів різноманітні. Це бавовна, сатин, мікрофібра, тик, вовна, поліестер. Як наповнювачі товстих наматрацників використовуються такі матеріали, як бавовна, пух, вовна, синтепон, бамбук, кокос, латекс.

Наматрацники використовуються як на ліжку, так і на дивані. Для зручності вибору їх виготовляють у розмірах, що відповідають стандартним габаритам диванів і матраців. Інтернет-магазин Cappone пропонує велюрові та махрові захисні чохли декількох розмірів, а також інші товари для комфортного сну.

Навіщо потрібні наматрацники

Для відповіді на питання: “Чи потрібен наматрацник на матрац?” — необхідно виділити ті життєві ситуації, які можуть негативно вплинути на матрац.

Наматрацник корисний, якщо:

  • диван або ліжко складається з двох односпальних матраців;
  • ложе занадто жорстке, а вам подобається м’якше;
  • вашим дітям подобається спати разом із вами;
  • ви любите пити або їсти в ліжку;
  • у сім'ї є люди з паралічем або хворі на енурез;
  • є тварини, які залазять у ліжко, а іноді мітять його, залишаючись наодинці.

Визначивши характерні ситуації, ви зрозумієте, чи потрібен вам наматрацник, а також навіщо і як його використовувати. 

Основні функції наматрацників

Захист від забруднень і зносу — одна з основних функцій наматрацника. Цей виріб захищає матрац від пилу, бруду, біологічних виділень людини.

Наступний важливий пункт — продовження терміну служби матраца. Цей товар досить дорогий, і кожен хоче, щоб він прослужив довго. Наматрацник допоможе продовжити час експлуатації матраца.

Ще одна функція — забезпечення гігієнічності сну. Спляча людина часто пітніє — враховуючи це, при виготовленні чохлів використовуються гігроскопічні матеріали, здатні поглинати велику кількість вологи і швидко висихати.

Додаткові переваги

  • Підвищення комфорту сну — деякі моделі, що мають ортопедичні властивості, здатні знизити або підвищити жорсткість спального місця, згладити місцеву деформацію матраца, створити відчуття тепла або прохолоди.
  • Захист від алергії — для людей, які страждають від алергії, існують спеціальні антиалергенні наматрацники. Частою причиною алергії є пилові кліщі. Спеціальна пропитка захисного чохла перешкоджає їх розмноженню, зменшуючи ризики виникнення алергічних реакцій.
  • Покращення терморегуляції — деякі моделі наматрацників оснащені функцією терморегуляції, що дозволяє підтримувати комфортну температуру протягом всієї ночі, покращуючи якість сну.

Наматрацники для ортопедичних матраців

Ортопедичні матраци підтримують комфортне та природне положення тіла під час сну. Вони забезпечують зручність для тих, хто страждає від проблем з хребтом.

Деякі моделі чохлів спеціально розроблені для використання з ортопедичними матрацами. У таких наматрацників є анатомічний шар, що підсилює ортопедичні властивості матраца. Вони створюють додаткову підтримку хребта під час сну та допомагають знизити навантаження на різні ділянки тіла, полегшуючи больові відчуття в спині.

Рекомендації щодо вибору наматрацника для ортопедичних матраців

Під час вибору наматрацника для ортопедичного матраца зверніть увагу на його товщину, матеріал і додаткові функції. Вибір слід здійснювати, виходячи з рекомендацій лікаря та власних уподобань. При цьому варто враховувати вашу вагу — чим вона більша, тим більш жорстким має бути спальне місце, і вік — люди старшого віку зазвичай віддають перевагу м’якшому ліжку.

Коли не обійтися без наматрацника

На будь-якому ліжку чи дивані наматрацник стане корисним аксесуаром, але є місця, де він просто необхідний.

  • Дитячі ліжка. Маленькі діти значну кількість часу проводять у своєму ліжечку. У ньому вони не лише сплять, але й граються, при цьому часто бруднять постіль, проливають рідину. В таких умовах наматрацник — обов’язковий елемент на дитячому ліжку.
  • Наматрацники для літніх людей. Люди похилого віку часто мають проблеми з видільною системою, і їхні матраци потребують додаткового захисту. З цим завданням справляться водонепроникні чохли, які підтримують чистоту і гігієну постелей літніх людей.
  • Медичні заклади. У госпіталях та інших медичних установах, де часто змінюються пацієнти, гігієна відіграє важливу роль. Наматрацники для лікувальних закладів мають антибактеріальне просочення та захист від вологи. Вони допомагають облаштувати місце для хворого, дотриматися санітарних норм, запобігти поширенню інфекції всередині лікарні.

Наматрацник — корисне доповнення до матраца та чудова альтернатива, коли немає можливості купити дорогий матрац. Він захистить матрац від забруднень та зносу, забезпечить комфорт, підтримає гігієну сну. До недоліків деяких моделей можна віднести хіба що їхню дорожнечу та складність у виборі розмірів для ортопедичних матраців.

Олег Коваленко11.10.2024 42 0 5
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled