Чим зимова ковдра відрізняється від літньої

Щодня ми проводимо уві сні близько 8 годин, а це практично третина життя. Цей час потрібен людському організму, щоб відновити сили. З настанням сну багато процесів усередині тіла сповільнюються, що викликає зниження температури тіла на 1,2ºС. Саме тому багато людей уві сні почуваються мерзлякувато і хочуть сховатися чимось теплим, а то й закутатися з головою.

Ковдра - універсальний постільний аксесуар, що допомагає нам зігрітися під час сну. Існують ковдри для різних температур довкілля і сезонів, вони відрізняються матеріалами й властивостями.

Чим відрізняються ковдри

Найголовніша відмінність зимової та літньої ковдри - це щільність і вага. Зимова ковдра зазвичай щільніша і товстіша, має більшу вагу, а літня, відповідно, легша і тонша. Але асортимент не обмежується тільки зимовими та літніми моделями. Існує п'ять видів ковдр:

  • дуже тепле;
  • тепле;
  • всесезонне;
  • легке;
  • найлегше.

Для виготовлення кожного виду використовують різні наповнювачі та матеріали верху. Вони забезпечують різний рівень тепла. Літнім покривалом складно зігрітися взимку, а влітку під зимовою ковдрою надто спекотно. В обох випадках сон буде некомфортним.

Стандарти ковдр за сезоном

Чим же відрізняються всі ці ковдри і як вибрати відповідну? Розглянемо кожну категорію окремо.

Дуже тепле

Це товста ковдра, під якою затишно спати, навіть якщо температура в приміщенні тримається на рівні +16ºС. Вона добре зігріває і перешкоджає проникненню всередину холодного повітря.

Тепла

Якщо температура в кімнаті не підійматися вище +17-18ºС, вам знадобиться тепла ковдра. У неї досить низький рівень теплопровідності.

Всесезонна

Це універсальний аксесуар, який зігріє за температури повітря в приміщенні близько +18-20ºС.

Всесезонною її назвали не дарма - в умовах українського міжсезоння і взимку за наявності опалення в будинку вона буде просто знахідкою.

Легка

Під такою ковдрою добре спиться, коли температура в кімнаті вища за +20-22ºС. Зазвичай її використовують навесні або восени, коли немає морозів.

Найлегша

Якщо ви не можете спати без ковдри навіть влітку, коли температура повітря в приміщенні підійматися вище 22ºС, то така модель - найкраще рішення. Майже невагома, м'яка, її приємно обіймати навіть у спеку.

Характеристики зимової ковдри

Щоб забезпечити хороший сон у зимовий час, для зігрівання потрібно вибрати правильну ковдру. Вона має бути досить щільною, а її наповнювач мати певні властивості.

Наповнювач для зимової ковдри

Як наповнювач зимових моделей використовують натуральні матеріали й синтетичні волокна:

  • Пір'я і пух водоплавних птахів. Має гарний рівень теплорегуляції та аерації, відмінно зберігає тепло. Недолік - стає живильним середовищем для мікроорганізмів і пилових кліщів, може викликати алергію, тому потребує періодичного чищення в хімчистці.
  • Шерсть. Цей матеріал гігроскопічний, здатний пропускати повітря, не накопичує статичну електрику, добре тримає тепло і забезпечує швидке зігрівання. Вовна не викликає алергічних реакцій.
  • Синтетичні волокна. Не викликають алергії, дуже легкі, не здатні накопичувати вологу і змінювати свої властивості в процесі експлуатації. Деякі синтетичні наповнювачі мають антибактеріальні властивості. Синтетичні моделі можна прати в домашніх умовах. Єдиний їхній мінус - невеликий термін експлуатації.

Під час вибору зимової ковдри візьміть до уваги свою схильність до алергії, а також вивчіть властивості кожного наповнювача і його вартість.

Щільність зимової ковдри

Виробники вказують щільність наповнювача ковдри на етикетці - за цими даними можна з'ясувати, який саме тип аксесуара перед вами. Зимові моделі зазвичай мають щільність 300-450 г/м2, всесезонні - 200-270 г/м2. Наприклад, аксесуари з вовняним наповнювачем можуть мати різну щільність, але для зими рекомендується купувати моделі зі щільністю від 420 г/м2.

Характеристика літньої ковдри

Літніми ковдрами вкриваються в прохолодні дні, а також використовують, якщо в кімнаті працює кондиціонер. Вони ізолюють тіло від протягів, не даючи йому переохолодитися.

Наповнювач для літньої ковдри

Найчастіше як наповнювач літнього покривала використовують:

  • Натуральний шовк із волокон тутового шовкопряда. Він приємний на дотик, відмінно пропускає повітря, не сприяє розмноженню пилового кліща і патогенної мікрофлори, легко переться, швидко сохне, але дорого коштує.
  • Бамбукові волокна - матеріал для наповнювача, який з'явився відносно недавно, але вже завоював популярність. Він недорогий, виготовляється з натуральної сировини, має гарну гігроскопічність і антибактеріальний ефект, залишає тілу можливість дихати, не викликає алергії.
  • Бавовна - матеріал, створений з натурального бавовняного волокна. Вона широко відома своїми чудовими властивостями: стійкістю до зношування, хорошим повітрообміном, легким очищенням від забруднень у домашніх умовах. Цей наповнювач гіпоалергенний, не викликає подразнення.

Під якою ковдрою спати влітку, кожен вирішує сам. Будь-який з матеріалів для літнього покривала вартий уваги, оскільки виготовляється з натуральних волокон і сприяє хорошому сну.

Щільність літньої ковдри

Завдання літнього покривала - ізоляція тіла сплячої людини від довкілля, а не його зігрівання, як у випадку із зимовими моделями. Щільність такого постільного аксесуара не повинна бути занадто високою. Зазвичай щільність наповнювача літньої ковдри не перевищує 200 г/м2.

Рекомендації щодо вибору зимової та літньої ковдри

Є кілька вимог, що висуваються до зимових моделей:

  1. Вони мають бути щільними, але досить легкими, не повинні сковувати рухів під час сну і не душити людину своєю вагою.
  2. Наповнювач і матеріал чохла мають бути гіпоалергенними й "дихаючими". Якщо ви страждаєте від алергії, зверніть увагу на цей критерій під час купівлі ковдри.
  3. Матеріал наповнювача не повинен сприяти розмноженню патогенної мікрофлори, а також зігрівати відповідно до сезону.
  4. Розміри ковдри мають відповідати зросту людини, вона не повинна бути короткою або занадто вузькою, щоб була можливість гарненько закутатися.

Крім того, під час вибору аксесуара врахуйте можливість його прання в пральній машині вдома або професійного очищення в хімчистці.

Літнє покривало вибирають за такими критеріями:

  1. Воно має бути легким, майже невагомим.
  2. Краще брати моделі без наповнювача, але зі щільним переплетенням волокон, які забезпечуватимуть гарну форму виробу і зберігатимуть зовнішній вигляд.
  3. Його можна легко чистити в домашніх умовах.

Також краще вибирати такий матеріал ковдри, який не викликає алергії, приємний на дотик, щоб сон під ним був комфортним.

Олег Коваленко01.01.1970 229 0 3
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled