Чи можна прати пледи: який режим вибрати для різних матеріалів

М'який і теплий плед здатний зігріти навіть у лютий мороз. Він відрізняється приємними тактильними властивостями та легкістю, яка дозволяє брати його з собою на природу чи прогулянку до парку. Ця постільна білизна також може замінити дитячу ковдру або ігровий килимок. Щоб вона довше залишалася м'якою і приємною на дотик, її потрібно правильно доглядати. У даній статті наведено прості поради щодо того, як прати постільні речі з різних матеріалів у домашніх умовах.

Поради щодо догляду за білизною з різних матеріалів

Ця постільна білизна здатна вбирати велику кількість вологи, тому доглядати її в домашніх умовах досить складно. При сильних забрудненнях бажано звертатися до хімчистки. Якщо ж ви таки вирішили почистити покривало вдома, вивчіть склад та етикетку. Так буде простіше підібрати режим, температуру, швидкість віджиму та миючий засіб.

Як випрати флісовий плед?

М'яке та затишне флісове покривало наділене високими теплоізоляційними властивостями. Однак фліс належить до синтетичних матеріалів, тому вимагає дбайливого догляду. Прати його краще вручну. Це допоможе захистити волокна від деформації.

Якщо флісова ковдра важка та об'ємна, краще вибрати пральну машину. Вода повинна бути нагріта не більше ніж на 35 °C. Можна додати спеціальний кондиціонер. Ні після ручного, ні після машинного прання вичавлювати флісовий виріб не можна.Його потрібно перекласти в окрему місткість, щоб рідина стекла, а потім розкласти на горизонтальній поверхні.

Як випрати вовняний плед?

За теплоізоляційними властивостями вовняне покривало не поступається ковдрі. При його пошитті використовується натуральна вовна, яка досить вибаглива у догляді. В ідеалі доглядати вовняні вироби краще вручну з попереднім замочуванням в холодному мильному розчині. При пранні машини бажано дотримуватися наступних рекомендацій:

  • режим є делікатним;
  • температура води не перевищує 30 °C;
  • швидкість віджиму — 0 об/хв.

Для видалення плям можна використовувати неагресивні засоби для виведення плям. Терти забруднені місця руками не можна. Це порушить структуру волокон. Як основний миючий засіб кращий гель для догляду за вовняними речами або звичайний шампунь для волосся, який пом'якшить вовну.

Як випрати махровий плед?

Махрові тканини мають довгий ворс, який затримує пил і на якому погано видно забруднення. Тому чистити їх потрібно часто і ретельно. Для цього ванну наповнюють водою, нагрітою до 30 °C, а потім повністю занурюють у ковдру. Щоб тканина швидко ввібрала миючий засіб, її залишають на 10 хв. Після цього її можна трохи пом'яти та прополоскати у великій кількості чистої проточної води.

Махрові ковдри перуть в пральній машині, попередньо встановивши режим «Синтетика», температуру 35–40 °C та автоматичний віджимання. Щоб відновити структуру ворсу, випране покривало розчісують щіткою.

Як випрати плюшевий пледик?

Плюшева тканина виготовляється з натуральних або синтетичних волокон. У першому випадку її перуть за 35–40 °C. Якщо додати гель на основі ланоліну, це допоможе зберегти пухнастість та м'якість ворсу. Віджимати плюшевий пледик з бамбукової, бавовняної або іншої натуральної тканини не можна. Рекомендується сушити його в горизонтальному положенні.

Виріб зі штучного плюшу перуть вручну. Попередньо його залишають у мильному розчині на 20–30 хв. Першу воду зливають, потім знову наповнюють ванну. У процесі тканину не можна терти, перекручувати та вичавлювати. Сушити її також можна на підлозі, столі або іншій горизонтальній поверхні.

Як випрати штучний плед?

Оновити виріб з поліестеру можна за допомогою ручного або машинного прання за 35 °C. Як миючий засіб кращий гель для делікатних тканин, що не містить відбілювача.

Температура при пранні постільних речей з мікрофібри повинна бути не вище 40. При цьому також можна використовувати гель без відбілювача. Ковдра та мікрофібри можна викручувати (не перекручуючи) і сушити вертикально.

Вироби зі штучного хутра перуть лише вручну за 35–40 градусів. Пральна машина може зіпсувати структуру волокон, через що хутро стане жорстким.

Поради щодо догляду за білизною від Cappone

Cappone — турецький бренд, що випускає недорогі та стильні постільні речі. У лінійці виробника представлена білизна для спалень, дитячих кімнат, диванів, пікніків тощо. Під час його пошиття використовуються сучасні матеріали та цікаві принти.

Щоб зберегти м'якість та тактильні властивості постільної білизни Cappone, при догляді за нею бажано дотримуватися рекомендацій виробників, а саме:

  1. Регулярно струшувати від пилу.
  2. Вчасно видаляти плями й складні забруднення, використовуючи спеціальний засіб для виведення плям.
  3. Не замочувати, не кип'ятити та не відбілювати.
  4. При ручному догляді використовувати велику кількість води та порошок для делікатних тканин.
  5. Ретельно полоскати виріб після ручного прання.
  6. При машинному пранні використовувати делікатний режим, встановлюючи ступінь нагрівання та швидкість віджиму, рекомендовану виробником.

Сушити випрану ковдру бажано на свіжому повітрі або на протягу далеко від приладів опалення та відкритих джерел тепла. Продукцію з поліестеру та інших синтетичних матеріалів прасувати не можна. Якщо має довгий ворс, відновити його структуру і м'якість можна за допомогою гребінця з грубою щетиною.

Часто задаваемые вопросы

Для цього підійде звичайна ванна. Наповнивши її водою температурою до 30, додати гель для делікатних тканин. Виріб рекомендується повністю занурити у мильний розчин та залишити на 30 хв. Після цього потрібно ретельно прополоскати й висушити далеко від відкритих джерел тепла.

Рекомендовано делікатний режим. Щоб текстиль не деформувався в пральній машині, швидкість віджиму має бути не більше 500 об/хв.

Бавовняну, акрилову та поліестерову продукцію, а також покривала з мікромодалу та штучного хутра рекомендується прати при температурі не вище 40 градусів, шовкові, бамбукові та вовняні — не вище 30.

У рекомендаціях виробників зазвичай зазначено, що цю постільну білизну можна прати в машинці. Головне при цьому встановлювати делікатний режим, температуру не вище 30 та віджимання на мінімальних оборотах.

Олег Коваленко11.01.2023 2679 0 6
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled