Як вибрати розмір ковдри?

Для повноцінного відпочинку та відновлення людському організму потрібно не менше 8 годин сну на добу. Потрібно створити якісні умови для сну, щоб досягти бажаного. Ковдра відіграє в цьому одну з найважливіших ролей. Про який повноцінний відпочинок може йти мова, якщо мерзнуть ноги або плечі, бо ковдра занадто коротка. З'ясуймо, якого розміру має бути ковдра, щоб такого не сталося.

Яких розмірів бувають ковдри

На сьогодні текстильна промисловість випускає різні розміри ковдр, щоб користувачі могли підібрати відповідні габарити постільного атрибута, виходячи зі своїх уподобань і антропометричних даних. Хтось спить один, а хтось парою, у когось велике ліжко, а комусь вистачає стандартної односпальної моделі. Для кожного випадку можна підібрати ідеальний варіант ковдри.

Розмір односпальної (полуторної) ковдри

Для тих, хто спить один або удвох, але під різними ковдрами, придумані односпальні або полуторні моделі. Найпоширеніший розмір 1,5-спальної ковдри - 140х205. Прийнято вважати, що такої ширини цілком достатньо людині нормальної статури для комфортного укутування. Для цього розміру шиється левова частка полуторних підковдр - знайти постільну білизну не складає труднощів.

Деякі виробники пропонують інші варіанти габаритів. Ширина полуторної ковдри може бути більшою - 150-155 сантиметрів, а також може збільшитися довжина. Причому збільшуватися можуть обидва параметри або тільки один. Це дає можливість вибрати аксесуар під свої уподобання. Іноді 10 сантиметрів довжини вирішують питання купівлі, якщо людина вища за середній зріст і стандартний розмір їй замалий.

Підсумуємо: є широкий вибір розмірів полуторних (односпальних) ковдр. Стандартний розмір такого атрибута - 140х205, але є й інші варіанти - 140х200, 150х200, 150х215.

Розміри двоспальних ковдр

Якщо ви пара і спите удвох на великому ліжку, у вас є два варіанти на вибір: купити двоспальну ковдру на двох або окремий аксесуар кожному. Стандартний розмір 2-спальної ковдри - 172х205. Ковдри такого розміру випускалися ще в ХХ столітті, а промисловість досі підтримує цей стандарт і продовжує виготовляти до нього відповідну постільну білизну.

Якщо вам здається, що удвох спати під ковдрою з такими габаритами буде затісно, радимо звернути увагу на нестандартні ковдри 175х205 або аксесуари стандарту євро.

Розмір євро ковдри

Для ліжка з королівським розміром, на якому двоє людей можуть і не торкнутися одне одного за ніч, придумані євроковдри.

Вони можуть виконувати відразу кілька функцій:

  • покривала;
  • аксесуара для вкривання;
  • прикраси спальні.

Виробники випускають євроковдри з красивим дизайном, щоб споживач міг вибрати атрибут на свій смак, який впишеться в інтер'єр і навіть стане родзинкою.

Якщо ви зацікавилися таким цікавим аксесуаром для спальні, повідомляємо, що стандартні габарити євроковдри - 200х220. Така велика ковдра без зусиль вкриє і зігріє двох. Але цим розміри євроковдр для двоспального ліжка не обмежуються.

У магазинах можна знайти євро аксесуари з габаритами 200х200, 195х215, 200х230. А ще є королівський розмір для дуже великого ліжка - 200х240. Шикарний вибір, але є один нюанс - для деяких параметрів важко знайти підковдру.

Як підібрати розмір ковдри

Після того, як ми визначилися, які розміри ковдр можна купити для своєї спальні, настав час з'ясувати, як підібрати довжину і ширину конкретно для вас, на що слід звернути увагу.

Розмір ліжка і матраца

Від цих параметрів залежить комфорт під час сну. Бажано, щоб розмір ковдри був трохи більшим, ніж габарити ліжка, але при цьому вона не волочилася по підлозі.

  1. Для односпального ліжка шириною 80-90 см і довжиною 200 см підійде стандартний розмір ковдри 140х205.
  2. Для меблів завширшки 120-140 см і завдовжки 200 см - європолуторка 155х215.
  3. Для двоспального ліжка шириною 160-180 см і довжиною 200 см - 172х205. Також можна вибрати розмір євро.
  4. Для широкого двоспального ліжка шириною 200-220 см і довжиною 200 см - євроковдри 200х220, 200х240 та інші варіанти.

Також можливе використання нестандартних габаритів, які відповідають вимогам. Якщо атрибут обирають за розміром матраца, то бажано, щоб він повністю покривав його по ширині та був трохи довшим.

Вік і комплекція сплячого

Вибирайте постільний атрибут із запасом 20-30 см по довжині. Людям високого зросту краще звернути увагу на довгі ковдри від 215 см. Можливо, доведеться зупинитися на нестандартних габаритах. Така ж рекомендація підійде повним людям, тільки тут потрібно враховувати ширину ковдри.

Вік - також важливий критерій вибору. Літнім людям потрібно більше відпочивати, щоб відновити сили, але при цьому сплять вони менше. Тому їм потрібен аксесуар, який відповідає параметрам тіла, звичкам і здоров'ю (спати, згорнувшись калачиком або розкинувшись, тільки на спині або на одному боці, загорнувшись у ковдру з головою тощо).

Кількість сплячих

Парі молодят або молодій сім'ї краще вибрати двоспальну ковдру стандартного розміру або євро. Сімейним парам у віці краще віддати перевагу двом полуторним моделям, щоб не заважати відпочинку один одного. Для одинаків підійдуть полуторні атрибути різних параметрів залежно від зросту і комплекції.

Розмір підковдри до ковдри

Під час вибору постільної білизни віддавайте перевагу нековзним матеріалам, щоб ковдра не збивалася в купу. Розмір підковдри має бути на 5 см ширшим і довшим за ковдру. Це потрібно для того, якщо білизна після прання трохи сяде.

Рекомендації щодо вибору відповідного розміру ковдри

Підіб'ємо підсумки, як вибрати відповідну ковдру для сну. Під час вибору потрібно врахувати:

  • розмір ліжка або матраца;
  • кількість людей, які будуть вкриватися;
  • вагу, комплекцію та вік користувачів;
  • матеріали, з яких виготовлено ковдру;
  • можливість прання постільного аксесуара в домашній пральній машині;
  • доступність постільної білизни за габаритами.

Дотримуючись цих критеріїв, ви знайдете свою ідеальну ковдру.

Олег Коваленко01.01.1970 259 0 3
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled