Як випрати пір'яну та пухову подушку

Пір'яні та пухові подушки - найпоширеніші постільні приналежності. До появи сучасних синтетичних наповнювачів вони буквально передавалися з покоління в покоління і служили десятиліттями. Згодом у пуховому і пір'яному наповнювачі накопичується піт, пил, заводяться пилові кліщі, з'являється неприємний різкий запах. Це заважає повноцінному відпочинку. Щоб позбавити подушку від забруднень і запаху, необхідне періодичне очищення. Сьогодні поговоримо про те, як випрати подушку з пуху і пір'я в домашніх умовах.

Чи можна прати пір'яні подушки?

Прання пір'яної подушки - це одна з необхідних дій для правильного догляду. Виріб можна прати в пральній машині або вручну в домашніх умовах, але потрібно дотриматися кількох умов, щоб процес пройшов як треба. Якщо немає часу зайнятися цим самостійно, можна віддати подушки в спеціальну чистку.

Підготовка пір'яних подушок до прання

Щоб прання пройшло без проблем, потрібно до нього ретельно підготуватися:

  • Вибрати м'який мийний засіб. Це може бути пральний порошок або водорозчинний гель. Головна умова - засіб не повинен зіпсувати структуру пір'я і легко змиватися з його поверхні.
  • Придбати або пошити своїми силами новий напірник. У нього буде поміщено випране і висушене пір'я. Старого напірника можна не позбуватися, а випрати та приготувати для наступного чищення.
  • Під час прання в машині бажано використовувати гумові кульки з шипами - вони не дадуть пір'ю збитися в грудку. Можна використовувати тенісні м'ячі.
  • Пошити кілька мішечків із сатину або бязі - в них мають поміститися невеликі порції пір'я. Їх знадобиться 3-6 штук залежно від розмірів подушки. Використовуючи мішечки, легше випрати наповнювач.
  • Розпороти подушку і перекласти пір'я в підготовлені мішечки. Кожен з них необхідно зашити. Саме зашити, а не зав'язати! Під час прання вузли обов'язково розв'яжуться, і вміст вивалиться всередину барабана. Пір'я заб'ють злив і фільтри - знадобиться допомога фахівця з ремонту пральних машин.
  • Підготувати великий махровий рушник для сушіння. Можна також використовувати махрове простирадло. Ще знадобиться великий відріз марлі.

Якщо прання проводиться вручну, знадобиться великий друшляк для видалення вологи з пір'я. Якщо великого друшляка немає, можна спорудити його самостійно зі старого пластикового таза - зробити в ньому десяток отворів.

Як прати пухові подушки

Випрати подушку можна вручну або в пральній машинці. Кожен спосіб має свої нюанси, про які поговоримо нижче.

Прання пухової подушки вручну

Процес ручного прання пір'я і пуху дуже простий. Можна не використовувати мішечки, про які йшлося вище. Просто налийте у великий таз теплу воду, розчиніть у ній пральний порошок, засипте туди пір'я. Його потрібно замочити на кілька годин - за цей час усі забруднення розчиняться.

Після замочування легенько помніть пір'я в мильній воді, щоб не пошкодити його. Через підготовлений друшляк або старий таз з отворами злийте воду. Знову наповніть таз чистою водою і прополощіть наповнювач. Бажано зробити це кілька разів, щоб повністю видалити залишки прального порошку. Після полоскання знову злийте воду через друшляк. Залиште в ньому пір'я на деякий час, щоб стекла вода.

Прання пухової подушки в машинці

Для прання в машинці обов'язково розкладіть пір'я по мішечках - не намагайтеся запхати всю подушку в барабан. Намокла подушка буде багато важити, що погано позначиться на роботі техніки. Вона може зламатися через неправильний розподіл ваги всередині барабана. Крім того, очищення буде недостатнім через те, що тканина напірника дуже щільна і погано пропускає воду.

Алгоритм прання в пральній машині такий:

  • наповніть барабан мішечками на 2/3, не більше;
  • виберіть режим делікатного прання за температури 30ºС;
  • встановіть опцію повторного полоскання;
  • віджимати пір'я в машині не потрібно (вибрати режим "Без віджиму");
  • додайте мийний засіб (бажано рідкий і без запаху);
  • помістіть у барабан гумові кульки або тенісні м'ячі;
  • увімкніть машину і дочекайтеся закінчення прання.

Виймаючи мішечки з барабана, злегка віджимайте їх, щоб видалити зайву воду.

Як сушити пухову подушку після прання?

Сушити пір'я після прання вручну можна таким способом:

  • розстелити на підлозі рушник або простирадло;
  • висипати зверху мокре пір'я;
  • розподілити його тонким шаром по тканині;
  • зверху накрити марлею, щоб у міру просушування пух не розлітався по кімнаті;
  • регулярно ворушити й перевертати пір'я, щоб воно підсушилося;
  • процес сушіння займає кілька днів;
  • підсушене пір'я скласти в напірник і зашити його.

Якщо пір'я прали в машині в мішечках, то їх потрібно також розкласти на простирадлі. Мішечки краще не розпорювати, щоб дістати з них пір'я. Мокрий пух прилипає до тканини, краще сушити як є.

Розподіліть пір'я всередині мішечків тонким шаром. Періодично збивайте мішечки і перевертайте на інший бік, поки пір'я не висохне. Сушіння має бути повноцінним, щоб усередині подушки не розвивалася цвіль через погано просушений наповнювач. Після сушіння мішечки потрібно розпороти, перекласти наповнювач у підготовлений напірник і гарненько його зашити.

Регулярне чищення пір'яних і пухових подушок дасть змогу підтримати гігієну сну, уникнути алергії на скупчення забруднень всередині наповнювача. Також рекомендується періодично віддавати хороші подушки в професійну чистку. Там використовується ультрафіолетове випромінювання, яке гарантовано знищує пилових кліщів і шкідливі мікроорганізми.

Олег Коваленко20.03.2024 94 0 4
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled