Бамбукові ковдри: плюси та мінуси

Бамбук протягом сотень років став широко використовуваним якісним сировиною, при цьому швидко відновлюваним ресурсом для використання в господарстві та побуті. Завдяки розвинутій технології японців з видобутку м'якого бамбукового волокна стало доступним широке виробництво різних текстильних виробів з цього матеріалу. Це включає в себе теплі та комфортні бамбукові ковдри із своїми плюсами та мінусами.

Властивості бамбукового волокна

Бамбук - унікальна рослина, практично невразлива до впливу шкідників та грибків. Його оброблені волокна, незважаючи на рекламні заяви, не володіють особливими антібактеріальними властивостями. Проте вони гіпоалергенні, і у них є інші переваги.
Бамбукове волокно - матеріал, виготовлений з природного сировини. Саме по собі воно досить жорстке, тому до нього додають штучні волокна. Наповнювач для бамбукових ковдр - це змішаний матеріал. Найчастіше використовується синтепон, який робить ковдрою більш об'ємною та легкою.

На сьогоднішній день існують два способи отримання бамбукового волокна:

  • Механічний метод сировину у вигляді серцевини стебла бамбука промивають і розм'ягчають. Вилучення волокон здійснюється за допомогою спеціальних гребенів. Це повністю природне волокно, яке ще називають бамбуковим льоном.
  • Хімічний метод полягає в нанесенні щільного натрію на передмелену масу. З отриманої маси видаляють нитки через сито, на які діють сероуглеродом, а потім відбілюють і промивають до повного видалення усіх хімічних речовин. Цей доступний і популярний матеріал називають бамбуковим шовком.

З точки зору споживчих якостей, переваг і недоліків волокон з бамбука, вироблених механічним і хімічним методами, практично ідентичні.

У різних композиціях ви можете побачити різні види наповнювачів:

  • Льняний бамбук — отриманий механічним видобутком волокна без застосування хімічних складових.
  • Бамбуковий шовк — отримане хімічним методом та очищене бамбукове волокно.
  • Бамбук з мікрофіброю — включає в себе бамбукове волокно в комплексі з мікрофіброю, що робить ковдрою з мікрофібри та бамбука більш теплою та дихаючою.
  • Вугільний бамбук — з високою здатністю до поглиблення вологи і запахів, гіпоалергенний.

Плюси та мінуси бамбукових ковдр

Бамбуковий наповнювач складається зі схожих на нитки тонких волокон. Він дуже легкий, міцний та при цьому м'який. Є й інші плюси:

  • Гіпоалергенність. Бамбуковий текстиль - гіпоалергенний матеріал, який до того ж не створює електростатичної напруги, а тому менше притягує пил.
  • Хороша гігроскопічність - така ковдра легко вбирає вологу і при цьому добре сохне.
  • Повітропроникність - завдяки пористій структурі є повітрообмін з навколишнім середовищем, який допомагає підтримувати комфортну температуру як у холодні дні, так і в теплу пору року.
  • Простота догляду. За рахунок легкості ці ковдри не перевантажують пральну машину. Сам матеріал відносно непогано витримує прання, не змінюючи своїх експлуатаційних властивостей.

Відзначимо, що легкість ковдри з бамбука може викликати незвичне відчуття у тих, хто звик спати під теплими та важкими покривалами.
У виробів є інші особливості, які можуть розглядатися як недоліки. Деякі моделі через кілька сезонів можуть втрачати обсягом. Протидіяти цьому покликані у тому числі синтетичні добавки, які дозволяють ковдрі зберігати свою форму та функціональність протягом 4-5 сезонів.
Купуючи ковдру, орієнтуйтесь також на склад чохла. Враховуючи, що це частина вашого ліжка, намагайтеся вибирати вироби з максимально натуральними тканинами та мінімальним додаванням синтетичних волокон для підвищення зносостійкості.

Догляд за ковдрою з бамбукового волокна

Рекомендована температура прання для ковдри з бамбука не вище 30°С. Оптимальними будуть рідкі миючі засоби. При цьому пам'ятайте, що бамбукові вироби не стирають з відбілювачем або миючими, що його містять, оскільки ці хімічні речовини завдають шкоди матеріалу. Найкраще використовувати рідкі засоби для кольорової білизни. Віджимання при невеликих 400-500 оборотах барабана в хвилину.

Сушіння проводиться в горизонтальному положенні. Якщо є відкрите сонячне світло, то ковдру слід перевертати кожні 4 години. Бажано розміщувати на поверхні, що обдувається з усіх боків, тобто піднявши від землі.

У зимовий час ковдру з бамбука можна сушити розкладеною на підлозі неподалік батареї. При цьому слід частіше перевертати виріб — найкраще один раз на півтори години.

Регулярно струшуйте і при необхідності періодично провітрюйте ковдру.

Олег Коваленко01.01.1970 125 0
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled