Плед з якого матеріалу не електризується?

Плед — текстильний виріб, що має високі теплоізоляційні властивості та дарує приємні тактильні відчуття. Серед інших переваг також виділяють універсальність. М'який теплий плед можна брати на природу або прогулянку з дитиною, використовувати як ковдру або ігровий килимок. Його недолік - статична електрика, яка, накопичуючись, починає трохи бити струмом. У статті ви отримаєте корисні поради щодо того, як розв'язувати проблему і що робити, щоб уникнути її в майбутньому.

Чому плед електризується?

Родиною цього текстильного виробу вважається Шотландія. Місцеві майстри першими навчилися обробляти та фарбувати овечу вовну, а потім шити з неї теплі ковдри. Сьогодні в колекціях Cappone та інших брендів представлені пледи, при пошитті яких використовують натуральні, штучні, синтетичні та комбіновані матеріали. Найдорожчими вважаються вироби зі 100% натуральної вовни. Проте їх складно доглядати, до того ж вони мають невеликий термін експлуатації. Щоб підвищити зносостійкість виробу, до його складу додають синтетичні або штучні волокна.

Існує міф, згідно з яким лише пледи з натуральних матеріалів не накопичують статичну електрику, а решта — електризуються. Насправді й серед натуральних і серед синтетичних матеріалів є ті, що б'ють струмом. Тому перед тим, як оформити замовлення, потрібно уважно вивчити склад та рекомендації виробника. Нерідко причина, через яку електризується покривало, криється в умовах експлуатації.

Це може бути:

  • велика кількість побутової техніки в одній кімнаті;
  • сухе повітря;
  • використання потужних опалювальних приладів;
  • переважання синтетики у складі килимів, покривал та інших текстильних виробів, зосереджених в одній кімнаті;
  • велика кількість пилу;
  • відсутність кімнатних рослин.

Тому перша порада від виробників — зволожити приміщення. Після цього вже можна вибирати спосіб, який допоможе остаточно розв'язати проблему.

Як прибрати статичну електрику з пледа?

Перше, що роблять, щоб позбавитися статичної електрики — зволожують приміщення. Для цього регулярно проводять вологе прибирання, встановлюють зволожувач повітря, знижують потужність приладів опалення та заводять кімнатні рослини.

Рекомендації на випадок, якщо плед продовжує бити струмом:

  1. Використовуйте спеціальний кондиціонер або білий оцет під час прання.
  2. Протирайте виріб спеціальними серветками з антистатичним ефектом.
  3. Закладайте шматочок фольги або антистатичні серветки в барабан під час кожного прання.
  4. Розпилюйте над виробом антистатичний спрей або звичайну воду з пульверизатора.
  5. Вологий плед сушіть на батареях опалення.

Завдяки цим простим способам покривало перестане електризуватися. Щоб згодом виріб не накопичував статичну електрику, консультанти інтернет-магазину Cappone рекомендують не пересушувати його після прання, регулярно проводити вологе прибирання та підтримувати вологість у приміщенні.

Які пледи не електризуються?

Спочатку під час пошиття пледів використовувалася тільки натуральна вовна. Проте вже тоді люди помітили, що за певних умов виріб іскрити. Тому говорити, що натуральні тканини не накопичують статичну електрику – помилка. До матеріалів, які не можуть електризуватися, належать:

  • верблюжа вовна;
  • бавовна;
  • льон;
  • 100% натуральний шовк;
  • акрил (штучне волокно).

Пледи з натурального хутра та вовни можуть іскрити й злегка бити струмом. Те саме стосується покривал з флісу, віскози, нейлону. Набагато менше електризуються покривала з бамбука та тенсела (тканина з деревини австралійського евкаліпта).

Текстильні вироби, зшиті з чистих волокон, які не проходять додаткову обробку та не містять домішок, не можуть накопичувати статичну електрику. Однак якщо тканини містять змішані або забарвлені волокна, їх антистатичні властивості знижуються. Тому перед оформленням замовлення потрібно читати склад та вивчати рекомендації виробника.

Олег Коваленко10.01.2023 2479 0 2
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled