Пам'ятка з догляду за постільною білизною

Чи ви замислювалися над тим, як продовжити термін служби новенького комплекту постільної білизни? Регулярного прання цього недостатньо. Запобігти швидкому зносу тканини, втраті м'якості та яскравості фарб допоможе дотримання деяких правил догляду за постільними речами. Про те, як прати, сушити, гладити та зберігати текстильні вироби, розповіли експерти інтернет-магазину Сappone.in.ua .



Крок № 1: Прання

Ключову роль першому етапі грає вибір прального порошку. Фахівці рекомендують віддавати перевагу рідким або гелеподібним засобам, які проникають глибоко у структуру тканини та повністю вимиваються. Не забудьте звернути увагу на маркування порошків: одні можна використовувати виключно для білої білизни, інші – — для кольорового.

Якщо плануєте прати вручну, то температура води має бути не вище 40°С. Ручне прання переважне для виробів з натурального шовку та комплектів з вишуканою вишивкою.

Поради для прання.

  • Бірка на комплекті допоможе визначитися з відповідним режимом прання в пральній машинці та потрібною температурою. Врахуйте, що високі температури швидше виводять фарбу з кольорової постільної білизни і не йдуть на користь білим комплектам. Оптимальні показники — 30–35°С.
  • Залежно від виду тканини вибирайте кількість обертів барабана в хвилину в діапазоні 400-600.
  • Для дбайливого прання не заповнюйте машину більш ніж на половину.
  • Не змішуйте натуральні тканини із синтетичними, а кольорові — з білими.
  • Перед пранням варто вивернути наволочки та підковдра навиворіт, застебнути всі застібки на виробах.

При необхідності усунення стійких забруднень перед пранням їх слід обробити щадним засобом для виведення плям. Зменшіть використання відбілювачів.

Натуральні волокна мають властивість давати усадку після першого прання. Добросовісні виробники враховують це при пошитті комплектів, так що можете не переживати про те, що при догляді за постільною білизною суттєво зменшиться її розмір.

Зміну постільної білизни дерматологи радять здійснювати не рідше одного разу на два тижні, а в спекотний період — раз на тиждень.

Крок № 2: Сушіння

Догляд за постільною білизною передбачає особливий підхід до її сушіння. По-перше, сушити комплекти потрібно відразу після прання, не залишати в пральній машині надовго, інакше може з'явитися неприємний запах.

По-друге, якщо прали вручну, добре відіжміть тканину, щоб на ній після висихання не залишилися розлучення від води.

По-третє, сушити білизну слід у добре провітрюваному приміщенні або на вулиці, де немає сильної вологості та сторонніх запахів. Уникайте потрапляння прямих сонячних променів на простирадла, наволочки та підковдри — від цього вони швидше втрачають яскравість.

Сушіть вироби на вивороті, ретельно розправивши на мотузці/струні — так на поверхні залишиться менше складок.

Крок № 3: Глажка

Відповідний режим прасування для різних видів тканин свій. Встановити правильний варіант допоможе етикетка на комплекті. Більшість типів постільної білизни можна прасувати при температурі близько 150°С.

Для кращого розгладження складок озброїться праскою, поки білизна ще трохи волога. Якщо на виробах є вишивка або інші декоративні елементи, прогладжувати їх краще з вивороту або використовувати підкладку.

Якщо гладити постільне не плануєте, дочекайтеся його повного висихання і лише після цього складайте в шафу.

Варіанти зберігання постільної білизни

Від того, де і як ви зберігаєте комплекти, також залежить, як довго вони збережуть привабливий зовнішній вигляд. Постарайтеся знайти для текстильних виробів таке місце, куди не потраплятиме пил та ультрафіолет.

Оптимально підходять для цього:

  • шафи для білизни;
  • комоди з глибокими ящиками;
  • пуфи та банкетки з внутрішніми ящиками;
  • скриньки, короби, кошики та кофри;
  • підкроватні ящики.

Для збереження свіжості білизни вологість не повинна перевищувати 60%, а температура повітря — +26°С.

Як складати — стопками, згортати в рулони, укладати комплект у наволочку, обв'язувати стрічкою або зберігати вертикально — вибирайте найбільш зручний для себе варіант.

Надати постільному приємний аромат допоможуть всілякі аромати та саші, які можна розмістити як поруч із простирадлами, так і в складках тканини. Усунути неприємні запахи у шафі можна за допомогою таблеток активованого вугілля або кавових зерен.

Для того, щоб свіжозастелена постіль не збирала пил і довше зберігала свіжість, вибирайте в каталозі Сappone.in.ua пледи на ліжко від перевірених виробляє

Олег Коваленко21.09.2023 396 0 4
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled