Чи можна прати подушку

Для відновлення сил, витрачених протягом дня, потрібний повноцінний нічний відпочинок. Очевидно, що без зручної подушки він просто неможливий. Цей аксесуар, як і інші постільні речі, можна купити в інтернет-магазині Cappone. У нашому каталозі представлена продукція однойменної турецької торгової марки, що відрізняється різноманітністю та високою якістю. Ціна подушок цього виробника залежить від таких факторів:

  • матеріали виготовлення та наповнювача;
  • якості (наприклад, вироби, виготовлені з інноваційних матеріалів з використанням новітніх технологій, коштуватимуть дорожче);
  • форми та розміру;
  • наявність додаткових функцій (наприклад, покращена вентиляція, знімні чохли, антибактеріальне покриття).

З урахуванням цих факторів вартість подушок може суттєво відрізнятися. Це можуть бути як дешеві, так і дорожчі моделі. Але навіть вироби найвищої якості, виготовлені за новітніми технологіями, у міру їх експлуатації забруднюються та потребують періодичного чищення.

Чи можна прати подушку?

Одним з найстаріших, але від цього не менш ефективним, способом чищення подушок є прання. Саме цього методу вдаються найчастіше, коли подушка забруднилася. Виникає й інше питання: чи можна прати подушки у пральній машині чи лише руками? Тут все залежить від типу наповнювача. Якщо йдеться, наприклад, про синтетичні та деякі інші види подушок, зазвичай їх можна прати в пральній машинці з дотриманням певних рекомендацій щодо:

  • режим прання;
  • температурі води;
  • типу миючих засобів.

Якщо це подушка з натуральним наповнювачем (як, наприклад, вовна або пух), за ними потрібен обережніший догляд. Найчастіше їх стирають вручну чи чистять спеціальним методом. Найправильніше буде почитати інструкцію виробника на мітках, що є на кожному виробі. Тільки так можна точно дізнатися, які подушки можна прати в машинці, щоб вони не втратили свою форму та якість після прання.

Як часто потрібно прати подушки?

Оптимальний термін, який рекомендується фахівцями та експертами щодо частоти прання подушок — це один раз на 3-6 місяців. Саме такої частоти прання, за їхніми професійними висновками, достатньо для того, щоб уникнути накопичення критичної кількості мікроорганізмів, поту та пилу, що може спричинити проблеми з диханням та алергічні реакції.

Особливості прання подушок для сну

Кожен тип наповнювача подушок вимагає особливого підходу до прання. Навіть якщо ваша подушка має наповнювач, що не втрачає своїх якостей після прання, прати її потрібно тільки так, як рекомендується виробником. Адже різного підходу до прання вимагають не лише різні типи матеріалів, а й наповнювачі одного типу, які використовуються тим чи іншим виробником.

Прання синтетичних подушок

Зазвичай подушки з поліестером або іншим видом синтетичних волокон можна прати не тільки руками, а й у пральній машинці. Це абсолютно безпечно, якщо використовувати:

  • делікатний режим прання;
  • м'який миючий засіб;
  • тепла вода, температура якої не перевищує +400C.

Після основного прання рекомендується включити додатковий цикл полоскання для повного видалення миючого засобу. Щоб уникнути пошкодження волокон матеріалу наповнювача синтетичних подушок, не слід використовувати режим віджимання.

Багато користувачів цікавить, чи можна прати силіконові подушки. Наповнювач із силікону відноситься до категорії синтетичних. Тому їх стирають відповідно до рекомендацій для прання синтетичних подушок.

Прання пухових подушок

Виходячи з того, що пух є дуже делікатним наповнювачем подушок, багато їх моделей рекомендується піддавати особливому хімічному чищенню. Однак, якщо в інструкції виробник дає «добро» на прання своєї продукції в пральній машинці, робити це треба дуже уважно та обережно, використовуючи:

  • делікатний режим прання;
  • холодну або теплу воду, але в жодному разі не гарячу;
  • м'який миючий засіб, призначений для чутливих тканин.

Не можна використовувати миючі засоби з віддушками або відбілювачами, а також режим віджиму (останній може зменшити об'єм подушки та пошкодити пух).

Прання вовняних подушок

Багато виробників рекомендується прати вовняні подушки, як і пухові, вручну. Однак якщо інструкція дозволяє застосовувати прання машини, робити це треба строго відповідно до неї. Щоб уникнути деформації волокон та усадки, багато моделей подушок з вовняним наповнювачем зазвичай стирають у холодній воді з використанням нейтрального миючого засобу, призначеного для делікатного прання вовняних виробів. На пральній машинці слід встановити стандартний або делікатний режим прання. Віджиму слід уникати, щоб не пошкодити вовняні волокна.

Прання подушок з рослинним наповнювачем

Більшість моделей подушок з рослинним наповнювачем з бавовни, кукурудзяних, лляних або бамбукових волокон можна прати в пральній машинці. Цей процес включає дотримання таких параметрів:

  • делікатний режим прання;
  • холодна вода;
  • нейтральний миючий засіб;
  • не можна використовувати віджимання.

Але для кожного виду виробів можуть бути окремі рекомендації. Тому слід уважно читати інструкції та неухильно їх дотримуватися.

Сьогодні дуже популярними є ортопедичні подушки. Їхні основні функції — це:

  • забезпечення оптимальної підтримки голови, шиї та хребта під час сну;
  • зниження навантаження на суглоби та м'язи;
  • запобігання або хоча б зменшення болю в області спини, шиї та плечей.

Залежно від того, для яких цілей використовуються ортопедичні подушки, вони можуть мати різну конструкцію та форму, а також різні наповнювачі. Це може бути поліуретанова піна, латекс, натуральні матеріали тощо. Тому доглядати кожну модель, чистити і прати її слід так, як рекомендується в інструкції до кожного конкретного виробу.

Прання подушок у пральній машинці

У викладеному матеріалі ви отримали основну інформацію щодо прання подушок з різними типами наповнювача. Нижче йтиметься про сам процес прання в пральній машинці.

Для прання різних типів подушок підійде будь-яка побутова пральна машина. Зазвичай це має бути пральна машинка стандартного розміру.

Перед завантаженням подушки в барабан необхідно перевірити цілісність її оболонки, щоб не допустити виходу наповнювача.

Наступний крок — вибір відповідного режиму прання. Також не забудьте додати невелику кількість миючого засобу, що відповідає типу наповнювача виробу. 

Сушіння подушок після прання

Правильне прання — це лише половина справи. Випрану подушку треба ще й правильно висушити, щоб не пошкодити її тканину та наповнювач, зберегти форму виробу, не допустити появи цвілі. Незалежно від типу наповнювача, подушки рекомендується сушити на відкритому повітрі з дотриманням таких правил:

  • після прання з подушки треба обережно видалити зайву вологу (робити це слід шляхом видавлювання, а не скручування);
  • покласти виріб на рівну поверхню в добре провітрюваному місці, захищеному від потрапляння прямих сонячних променів;
  • для забезпечення рівномірного сушіння подушку слід періодично перевертати.

Використовувати виріб можна лише після того, як він повністю висохнув. Якщо в подушці залишиться хоч трохи вологи, це може спричинити появу плісняви. Дотримуючись рекомендацій виробника щодо використання режиму прання та сушіння подушок, ви зможете зберегти їх у хорошому стані та забезпечити собі комфортний сон.

Олег Коваленко20.05.2024 533 0 5
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled