Які бувають стандарти та розміри ковдр

Для повноцінного відпочинку і комфортного сну потрібне зручне ліжко, подушка відповідної жорсткості і тепла ковдра. Сьогодні на ринку можна знайти ковдри різноманітних розмірів. Щоб вибрати відповідну і підібрати до неї постільну білизну, потрібно розібратися, яка стандартна довжина ковдри і її ширина. На вибір впливають різні чинники - матеріали чохла і наповнювача, сезонність, дитяча чи доросла модель, скільки людей буде спати під нею. Важливими факторами можуть бути параметри тіла людини - вага і зріст.

Стандартні розміри ковдр

У правильно підібрану ковдру можна гарненько закутатися, вона не буде короткою або вузькою, занадто широкою або довгою, не буде волочитися по підлозі. Якщо під аксесуаром спатимуть двоє людей, то їм не доведеться перетягувати його на свій бік. Дитина в маленькому ліжечку заплутається під величезною ковдрою для дорослих.

Найпоширенішими є такі типи ковдр, починаючи з меншого розміру:

  • дитячі;
  • полуторні (односпальні);
  • двоспальні;
  • євро.

Кожен тип має не тільки свою розмірну сітку, але також і особливості використання. Для кожного розміру можна знайти відповідну постільну білизну, але для деяких непоширених габаритів шукати доведеться трохи довше.

Стандартний розмір односпальної (полуторної) ковдри

Стандартна полуторна ковдра зазвичай комфортно використовується однією людиною. Їх обирають сімейні пари, які сплять в одному ліжку під різними ковдрами, або купують для підлітків і самотніх людей. По суті, це односпальний атрибут: назву полуторного вона отримала через свою ширину близько 1,5 метрів.

Стандартний розмір 1,5-спальної ковдри - 140х205. Більшість підковдр шиється саме на такі габарити в сантиметрах. Також можна знайти полуторні аксесуари інших розмірів - 140х200, 150х200, 150х215. Крім того, є односпальні моделі зменшеного розміру - 140х170, 80х180, але вони не отримали достатньої популярності.

Різноманітність розмірів дає змогу вибрати атрибут потрібного габариту для однієї людини з урахуванням особливостей її тіла, звичок і вподобань.

Стандартний розмір двоспальної ковдри

Під ковдрою стандартного 2-спального розміру 172х205 сантиметрів буде зручно спати двом. Цей стандарт був поширений у ХХ столітті в країнах соцтабору та Англії, але постільну білизну таких параметрів шиють досі. На зміну двоспальним ковдрам прийшли аксесуари, виготовлені за євростандартом.

Стандартний розмір євро ковдри

Розмір євро 200х220 набув широкої популярності через зручність такого атрибута: під ним можуть спати двоє людей, не заважаючи один одному. Практично всі виробники постільної білизни шиють підковдри під такі виміри. Крім того, випускають варіант 200х200 сантиметрів, королівських габаритів 200х240, а також 195х215 - для останнього складніше знайти підковдри.

Стандартний розмір дитячої ковдри

Для дитини габарити ковдрочки потрібно вибирати ретельніше, ніж для дорослого. По-перше, малюкові не підійде ковдра для дорослих - вона буде занадто великою, особливо в перші роки життя. Потрібно враховувати активність дитини, її улюблені пози уві сні, як часто вона перевертається. Адже неповноцінний сон через ковдрочку, що збилася в кут підковдри, занадто коротку або навпаки, довгу і важку, вплине на фізичний стан, не відновить сили перед наступним днем.

Стандартний розмір дитячої ковдри в ліжечко для новонародженого - 100х100. Аксесуар 140х140 особливо добре підійде в момент виписки з пологового будинку, а потім для використання на прогулянках у зимову пору. У таку ковдрочку можна добре укутати немовля.

Коли малюк трохи підросте, ковдрочка для нього також стане більшою - 100х140 або 120х140. Вона прослужить кілька років - до моменту вступу до школи, як мінімум. Школяру можна сміливо купувати стандартну полуторну ковдру.

На що звернути увагу під час вибору розміру ковдри

Під час вибору слід звернути увагу на те, наскільки поширений розмір, чи можна до нього вільно придбати підковдру або комплект постільної білизни.

Крім цього, рекомендуємо:

  • нареченим купувати двоспальну ковдру, щоб спати в обнімку;
  • для дитини купувати аксесуар за віком;
  • для сімейних пар, які давно в шлюбі, краще вибрати два полуторні атрибути - так сон буде міцнішим.

Обов'язково зверніть увагу на матеріал чохла і наповнювача, а також сезонність ковдри - це не менш важливо, ніж розмір.

Рекомендації щодо вибору розміру ковдр

Обираючи габарити цього постільного атрибута, необхідно орієнтуватися на такі критерії:

  • Для кого купується ковдра? Для дорослого підійдуть розміри 140х205, 140х200, 150х200, 150х215 тощо. Для дитини габарити ковдри залежать від віку (100х100, 100х140, 120х140, 140х140). Якщо аксесуар купується у вигляді покривала, то потрібно врахувати розміри ліжка.
  • Габарити ліжка. Для великого ліжка підійде двоспальна євромодель 200х220, 200х240, 195х215, 200х200 або дві полуторні. Якщо людина спить на ліжку меншого розміру, слід купити полуторну модель.
  • Вік людини. Для дорослого, дитини або підлітка передбачені різні габарити ковдр.
  • Параметри тіла людини. Зазвичай рекомендується вибирати ковдру завдовжки на 20-30 см більшу за ваш зріст. Іноді стандартного розміру може виявитися замало, якщо у людини дуже високий зріст або занадто щільна статура. У такому разі потрібно вибирати ковдру, яка буде достатньою за розміром.
  • Скільки людей спатиме під ковдрою? Якщо аксесуар призначений для пари, то краще вибрати комфортну довжину і ширину, якої вистачить для двох. Занадто вузьку ковдру кожен буде перетягувати на себе, що зовсім не сприяє комфортному сну.
  • Поза уві сні. Люди приймають різні пози уві сні. Хтось любить широко розкинути кінцівки - тоді знадобиться ковдра більшого розміру, щоб руки й ноги не мерзли в холодні зимові ночі. Хтось кутається в ковдрочку, немов у кокон, хтось підтискає ноги й спить, згорнувшись калачиком - у цьому випадку вистачить стандартної ковдри.

Перед покупкою обміркуйте всі ці критерії, так буде простіше вибрати відповідну ковдру для повноцінного відпочинку.

Олег Коваленко01.01.1970 155 0 3
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled