Як підібрати наматрацник на матрац

Правильний вибір наматрацника для ліжка не лише продовжить термін експлуатації матраца, але й може змінити його характеристики та покращити якість вашого сну та здоров'я.

Функції наматрацника

Усі типи чохлів є захисними виробами, призначеними для того, щоб уберегти матрац від різних видів забруднень. У класичному виконанні це одношарові, рідше двошарові наматрацники з тонким шаром наповнювача або взагалі без нього.

Захисні чохли можна стелити на звичайні матраци або на дивани. Їх легко зберігати та прати. Завдяки різним шарам або просоченням наматрацники отримують додатковий функціонал.

Вологозахисні

Непромокальний чохол забезпечить захист матраца від промокання в будинку з новонародженим, дитиною дошкільного віку, дорослими людьми, що потребують опіки, а також з домашніми улюбленцями.

Такі наматрацники шиються в два шари: м'який верхній і водонепроникна підкладка. Вони виконують ті ж функції, що й захисні чохли, але додатково оберігають матрац від випадкового намокання.

У бюджетних моделях підкладкою слугує клейонка. Це може створювати парниковий ефект і провокувати появу попрілостей та дерматитів, особливо у новонароджених і літніх людей. Моделі з мембранною підкладкою забезпечують не лише захист спального місця від намокання, але й відмінну повітропроникність.

Ортопедичні

Ортопедичні чохли призначені для того, щоб зробити спальне місце більш комфортним для відпочинку. Для цього в них використовуються наповнювачі з різними параметрами жорсткості або пружності. Можна обрати наматрацники з більш жорсткими кокосовими або м'якшими латексними наповнювачами.

Матеріали виготовлення та додаткова обробка

У виробництві наматрацників можуть використовуватися як натуральні, так і синтетичні матеріали, залежно від моделі.

Найчастіше в їх складі зустрічаються:

  • махрова тканина;
  • жаккард;
  • трикотаж;
  • мікрофібра;
  • мембранні матеріали.

Ці матеріали відрізняються своєю міцністю та зносостійкістю, а також приємні на дотик.

Наматрацники з антибактеріальним просоченням особливо затребувані серед людей, що піклуються про гігієну сну. Для обробки чохлів використовують стійкі просочення, які не втрачають своїх властивостей навіть після багаторазових прань. Просочення можуть мати антибактеріальні та протигрибкові властивості.

Найбільш популярна натуральна просочка — це сік алое вера, який має сильний бактерицидний ефект. У чохлах, оброблених такими складами, створені умови для запобігання росту плісняви та розмноження пилових кліщів. Просочення безпечні для людини, однак при схильності до алергії рекомендується уточнювати склад перед покупкою.

Гіпоалергенні наматрацники створюються з матеріалів, які мінімізують ризик алергічних реакцій. Для їх пошиття використовують тканини та наповнювачі, безпечні навіть для людей з підвищеною чутливістю. Найбільш популярними матеріалами для гіпоалергенних моделей є:

  • шовк;
  • бавовна;
  • бамбук;
  • кокосове волокно;
  • штучний латекс;
  • мікрофібра.

Ці матеріали мають хорошу повітропроникність і здатність підтримувати комфортну температуру під час сну.

Слід уникати наматрацників з додаванням вовни, пуху, оскільки ці матеріали можуть спричиняти алергічні реакції у людей з чутливою шкірою.

Деякі інноваційні матеріали, наприклад, «дихаючі» мембрани, забезпечують додатковий комфорт і захист від вологи, що робить такі моделі особливо підходящими для використання в умовах підвищеної вологості або при схильності до пітливості.

Як підібрати наматрацник за розміром матраца

Наматрацник повинен відповідати ширині та довжині матраца. Сьогодні досить просто вибрати підходящий виріб завдяки уніфікації розмірних сіток:

  • дитячі — 60 на 120 см;
  • підліткові — 90 на 190 см або 90 на 200 см;
  • полуторні — 120 на 200 см;
  • двоспальні — 140 на 200 см, 160 на 200 см, 180 на 200 см;
  • євро — 200 на 200 см.

Для отримання точних даних слід виміряти ширину та довжину матраца за його крайніми точками.

Якщо ви купуєте наматрацник з бортами, то потрібно враховувати і висоту матраца, яку також можна дізнатися за допомогою рулетки або лінійки.

Як доглядати за наматрацником

Правильний догляд за наматрацником включає регулярне прання та чистку. Незалежно від того, перете ви вручну або використовуєте пральну машину, основні правила для прання чохлів без наповнювачів однакові:

  • рекомендується використовувати воду з температурою 30–40°С для делікатного прання;
  • не слід додавати відбілювачі, кондиціонери або ароматизатори;
  • чохли не можна віджимати після прання;
  • сушити наматрацник потрібно в розправленому вигляді на рівній поверхні.

Важливо завжди перевіряти, який температурний режим прання рекомендований виробником. Зазвичай ця інформація вказується на ярлику виробу.

Чохли з мікрофібри можна прати в машині при температурі до 60°С. Вони стійкі до зачіпок і зберігають свої властивості після багаторазових прань.

Наматрацники з бавовняного трикотажу або жаккарду можуть давати усадку, тому вода для прання не повинна бути гарячішою за 40°С.

Вироби з бамбука міцні, але потребують делікатного догляду: прання лише в прохолодній воді, не рекомендується сушка в машині та прасування.

Мембранні чохли необхідно прати частіше, оскільки вони вбирають забруднення, незважаючи на водовідштовхувальні та дихаючі властивості. Прання повинно відбуватися при температурі не вище 30°С, з використанням рідких мийних засобів і режимом віджиму до 800 обертів. Плями можна видаляти господарським милом. Такі чохли не можна прасувати або сушити на батареї.

Наматрацники з вовняною поверхнею підлягають лише сухому чищенню. Для стьобаних виробів із вовняним наповнювачем допустиме ручне прання при температурі 30°С, без віджиму, з сушкою у розправленому вигляді.

Багато ортопедичних наматрацників мають об’ємні наповнювачі, які не можна прати. Краще обирати моделі зі знімними чохлами, які легко можна випрати. Для наматрацників із щільного натурального латексу або пінополіуретану можливе часткове або повне прання мильним розчином без викручування. Однак повне висихання таких матеріалів може тривати кілька днів.

Рекомендується прати наматрацники кожні 3–6 місяців. Між праннями їх можна пилососити або вибивати.

Олег Коваленко11.10.2024 44 0 5
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled