Термін служби постільної білизни з різних матеріалів

Чи є щось приємніше, ніж лягати спати зі свіжою білизною? Регулярне прання зберігає його гігієнічність і продовжує термін служби. І все ж, як і у випадку з улюбленою футболкою, настає момент, коли постільну білизну потрібно замінити. Скільки служить постільна білизна і як дізнатися, коли її пора викидати й купувати нову? Про це і піде мова в даній статті.

Важливість вибору і норми експлуатації постільної білизни

Простирадла, підковдри й наволочки безпосередньо контактують зі шкірою. Термін служби білизни залежить від матеріалу і від того, як часто вона переться. Якщо користуватися набором щодня і прати його приблизно раз в 10 днів, замінювати його доведеться приблизно через 3-4 роки. Це середній термін, який може відрізнятися для різних тканин.

Що впливає на термін служби постільної білизни?

Кількість циклів прання є основним показником. Однак це не означає, що чим рідше ви будете прати постільну білизну, тим довше вона прослужить. Якщо не прати білизну занадто довго, шкірне сало буде проникати глибоко в волокна, і прати його буде складніше. Буде потрібно більш інтенсивний режим прання, що негативно позначиться на структурі тканини.

Рекомендовані терміни заміни постільної білизни

Рекомендації про те, як часто міняти простирадла та інші елементи постільної білизни, не універсальні. Деякі тканини зношуються швидше за інші. Зрозуміти, що пора купувати новий комплект, можна за такими ознаками:

  • на тканини з'явилися розриви або потертості;
  • ви помітили плями, які неможливо відіпрати;
  • шви почали розходитися або затиратися;
  • запах залишається навіть після прання;
  • ви прокидаєтеся з проблемами дихання, свербінням шкіри, закладеністю носа або іншими алергічними реакціями.

Якщо ви помітили хоча б одну з цих ознак, саме час замінити комплект. Далі ми розглянемо, скільки зберігається постільна білизна з різних тканин.

Тканини для постільної білизни й термін їх служби

Матеріали та методи, використані для виготовлення постільної білизни, частково визначають, як часто слід міняти простирадла, наволочки та підковдри.

Бавовна

Бавовняні комплекти приємні на дотик, випускаються в різних дизайнах. Люди цінують їх за повітропроникність, м'якість і шовковистість, як хмари. Середній термін служби - 3-4 роки.

Льон

Льон - міцний і довговічний матеріал. Тканина гіпоалергенна й охолоджує природним шляхом. Матеріал спочатку може здатися жорстким, але з кожним пранням він стає м'якше. Середня тривалість життя: 5-6 років.

Сатин

Виготовлений з довговолоконної бавовни з хитромудрим переплетенням, сатин являє собою тканину з легким блиском. При правильному догляді цей натуральний, міцний матеріал збереже придатність до вживання протягом 7 років.

Поліестер

Білизна з поліестеру - доступний варіант для тих, хто не хоче витрачати великі суми на постільну білизну. Матеріал легкий, прохолодний на дотик і стійкий до зморшок, усадки та вицвітання. Середній термін служби: близько 2 років.

Шовк

Шовкові комплекти не тільки приємні на дотик, але й розкішно виглядають. Кращі якості тканини розкриваються влітку. Комплект прослужить 3-4 роки.

Бамбук

Великою популярністю користуються бамбукові набори. Натуральні волокна міцні, мають протигрибкові властивості, гіпоалергенні, повітропроникні та вологопоглинаючі. За бамбуковими простирадлами легко доглядати за допомогою м'якого миючого засобу та дбайливої програми прання. Термін служби досягає 10 років.

Як продовжити термін служби постільної білизни?

Найкращий спосіб забезпечити довговічність постільної білизни - придбати білизну з якісних матеріалів. Але крім цього, є й інші рекомендації.

Рекомендації по догляду за постільною білизною

Періть будь-які тканини, які безпосередньо контактують зі шкірою, кожні 7-10 днів, включаючи простирадла, наволочки та підковдру. Перед завантаженням білизни в машину рекомендується вивернути її навиворіт. Прасувати одяг можна тільки з виворітного боку.

Дотримуйтесь рекомендацій виробника при виборі температури води й режиму прання. Занадто гаряча вода призведе до усадки та передчасного зносу тканини. Набір можна прати в теплій або холодній воді. Для всієї постільної білизни уникайте використання гарячої води, вибирайте для прання м'який миючий засіб.

Поради щодо зберігання постільної білизни

Якщо комплект повернули в ліжко після прання, вам не доведеться турбуватися про його правильне зберігання. Однак якщо чергувати набори, зберігати їх потрібно в прохолодному сухому місці з хорошою вентиляцією. Крім того, найкраще зберігати білизну в тканинному мішечку, так як він захищає від пилу і дозволяє тканині дихати. Пластикові або інші закриті ємності використовувати не рекомендується.

Замовляйте у нас комплект преміум-класу - він прослужить довше, адже такі набори виготовляються з найміцніших тканин.

Олег Коваленко24.04.2023 1964 0 3
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled