Бавовняна постільна білизна - переваги й недоліки вибору

Постільна білизна виготовляється з різних тканин. Оскільки кожен матеріал має свої плюси та мінуси, вибір постільної білизни може бути складним. У цій статті ми розглянемо білизну з бавовняної тканини. Протягом століть бавовна використовувалася для виготовлення постільної білизни. Це м'яке, пухнасте волокно, яке отримують з бавовни. Волокна використовуються для виготовлення пряжі, яка, своєю чергою, використовується для створення тканин. Вони можуть бути однотонними або різнокольоровими.

Види бавовняної постільної білизни

Бавовна відноситься до бавовняного волокна, яке використовується для виробництва тканин різних видів плетіння. Популярні матеріали:

  • Сатин. Тканина виробляється шляхом подвійного плетіння ниток. В результаті лицьова сторона набуває гладку глянсову поверхню і легкий блиск. Через цих особливостей атлас нагадує шовк. Постільна білизна міцне, гігроскопічне, гіпоалергенне, витримує численні прання і майже не мнеться.
  • Бязь. Матеріал отримують шляхом полотняного переплетіння ниток. На ньому можна помітити характерні потовщення. Бязь має шорстку поверхню і матову текстуру. Міцна бавовняна тканина дихає, легко вбирає вологу і довго зберігає колір.
  • Перкаль. Для його виробництва використовуються некручені нитки, що робить тканину міцною. Перкаль використовується для виробництва парашутів і вітрил. Постільна білизна виготовляється з полірованого перкалю - він м'якше.
  • Поплін. Тканина з діагональним переплетенням ниток, яка має високу міцність. Поплін має м'яку текстуру і розкішний блиск, що нагадує шовк. Матеріал добре пропускає повітря і вбирає вологу.
  • Жакард. Тканина виготовляється з різних видів ниток на спеціальному верстаті та в результаті набуває рельєфний малюнок. Цей матеріал преміум-класу має високу міцність, довго зберігає колір.
  • Фланель. Однотонне або саржеве плетіння тканини. М'який матеріал з невеликим ворсом володіє «зігріваючим» ефектом, тому його часто вибирають для осінньо-зимового періоду. Він дуже добре вбирає вологу, але з часом скочується.

У виробництві тканин може використовуватися як звичайна, так і єгипетська бавовна. Білизна класу люкс і преміум класу виготовляється з єгипетської бавовни. Гладка поверхня, неймовірна міцність і стійкість до гранул роблять єгипетську бавовну найякіснішою бавовною, яку ви можете знайти.

Бавовняна постільна білизна: переваги

Популярність бавовни обумовлена її унікальними особливостями. Жодна інша тканина не володіє подібними властивостями.

Бавовна - чистий натуральний матеріал, а значить, тканина залишається дихаючою. Щоночі температура тіла змінюється після того, як ми засинаємо. Це часто змушує нас прокидатися вранці гарячими і липкими. Бавовна чудово поглинає тепло тіла протягом ночі, дозволяючи залишатися прохолодним. Бавовняні літні комплекти допоможуть швидко охолонути після спекотного дня.

Якщо у вас чутлива шкіра, ви повинні якомога менше подразнювати її протягом ночі. Бавовна за своєю суттю гіпоалергенна, тому не викликає алергії, подразнення або свербіння, покращуючи якість сну.

Дитяча шкіра ніжніша за дорослу, а це означає, що 100% бавовна – найкращий вибір для дитячої постільної білизни. Вона натуральна, м'яка і гіпоалергенна, тому вам не доведеться турбуватися про висипання або подразнення. Бавовна особливо корисна дітям з астмою, оскільки стійка до пилових кліщів.

Бавовняне простирадло не тільки поліпшить якість сну, але і не потребує складного догляду. При дотриманні рекомендацій щодо прання і прасування набір з натуральної бавовни прослужить майже у 2 рази довше будь-якої штучної альтернативи.

Бавовняна постільна білизна: недоліки

Натуральна бавовна має масу переваг, але є й істотні мінуси:

  • Бавовна чутлива до прання і прасування при високих температурах. Це часто призводить до усадки, розриву і втрати кольору.
  • При частому пранні бавовняна тканина також схильна до усадки. Ця усадка може бути настільки значною, що простирадло не покриє весь матрац, а ковдра не поміститься в підковдру.
  • Буде потрібно спеціальна обробка або прасування, щоб 100% бавовняне простирадло залишалося без зморшок.
  • Час висихання буде тривалим. Тканина може вбирати до 25 разів більше води, ніж її власна вага. Це властивість є серйозною перешкодою для швидкого висихання.

Недоліки пов'язані з доглядом за бавовняною тканиною. Щоб продовжити термін служби комплекту, важливо дотримуватися правил догляду.

Нюанси догляду за бавовняною білизною

Загальні правила догляду:

  • При пранні використовуйте м'який миючий засіб і не використовуйте відбілювач. Корозійні речовини можуть пошкодити волокна.
  • Включіть додаткове ополіскування, щоб добре змити миючі засоби.
  • Перед вибором режиму прання корисно перевірити бирку на білизні. Намагайтеся не прати її в інтенсивному циклі, якщо немає плям.
  • Дотримуйтеся рекомендованої температури на етикетці й не періть постільну білизну в гарячій воді.
  • Температура прасування також важлива. Використовуйте режим, рекомендований виробником, щоб уникнути усадки та вицвітання.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви продовжите термін служби бавовняної тканини. Волокна краще збережуться, а кольори залишаться яскравими.

Що важливо знати при виборі комплекту бавовняної постільної білизни?

При виборі комплекту важливо враховувати кілька характеристик.

  • Тип бавовни. Часто важливіше процентного вмісту бавовни є якість самого волокна. Якісна єгипетська бавовна забезпечить максимальний комфорт і не потребуватиме занадто ретельного догляду.
  • Ткацька структура. Використаний тип плетіння може істотно вплинути на відчуття постільної білизни. Просте плетіння забезпечує першокласну міцність і довговічність, а сатин або перкаль забезпечує розкішну текстуру і м'якість.
  • Щільність. Не женіться за щільною тканиною. Вона хоч і міцніше, але спати на ній не дуже приємно. Середня щільність - кращий вибір для білизни.

Вибрати якісні комплекти можна в нашому магазині. У нас представлений широкий асортимент бавовняних наборів різних відтінків, з вражаючими 3D-принтами і яскравими візерунками.

Олег Коваленко23.04.2023 2796 0 4
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled