Як прати ковдру з пуху?

Будь-яка ковдра потребує прання. Навіть за відсутності видимих забруднень слід прати його для запобігання появі пилу, запаху і пилових кліщів. Ковдра з натуральним пухом має прекрасні теплоізоляційні властивості та повітропроникність, дарує нам тепло та комфорт у холодну пору року. Важливо пам'ятати, що сам пух — делікатний матеріал, який потребує дуже дбайливого догляду.

Чи можна прати пухову ковдру?

Прати його можна, але не варто робити це дуже часто. Відправляйте ковдру в прання лише у разі потреби і коли це справді виправдано. Багато фахівців дають рекомендацію прати ковдру на пуху не частіше ніж раз на рік, максимум — двічі на рік. Найкраще це робити після холодного сезону, після чого слід висушити і упаковати виріб для тривалого зберігання в захищеному від пилу місці.

Як випрати пухову ковдру

  1. Прання може бути різним. Іноді потрібно видалити невелику пляму, наприклад з дитячої ковдри, і для цього зовсім не обов'язково прати все полотно повністю.
    Як правило, вивести окрему пляму можна простим способом. Найкраще використовувати рідке мило або рідкий миючий засіб, але не порошок, який погано витирається з пуху.
  2. Зробіть слабкий мильний розчин у невеликій ємності. На пляму нанесіть невелику кількість розчину та потріть. Пух при цьому, по можливості, слід розподілити подалі від місця забруднення. Змийте невеликою кількістю води та повторіть процедуру за потребою.
    Після цього слід добре просушити очищене місце. У швидкому варіанті може використовуватися фен, але слід тримати його на дистанції не менше ніж 20 см від поверхні пухової ковдри.

Якщо необхідне велике прання, слід правильно до нього підготуватися. Уважно огляньте ковдру. Виявлені дірочки або шви, що розійшлися, слід зашити. Вивчіть вшиту бирку — там мають бути рекомендації виробників догляду за виробом. Нагадуємо основні значки:

  • цифри на баку або пральної машинки вказують на максимальну температуру води при пранні;
  • рука в тазу або значок перекресленої пральної машинки означає, що допускається лише ручне прання;
  • квадрат із колом усередині символізує сушіння, при цьому 1 точка всередині означає низьку температуру процесу, 2 – середню та 3 – високу.

Якщо ковдра давно не стиралася або вона стара, варто попередньо замочити її у звичайній воді на годину.

Як випрати пухову ковдру вручну

Алгоритм виконання ручного прання досить простий. Оптимальніше прати у ванній. Перед пранням виріб слід замочити на годину у теплій воді з розчином рідкого миючого засобу, що не містить відбілювача.
Після замочування приступайте до ручного прання. Діяти слід акуратно так, щоб пух не збирався з одного боку. Для видалення плям скористайтеся м'якою щіткою.
Після завершення процесу прання слід кілька разів ретельно прополоскати ковдру у чистій воді.
Найбільш трудомістким процесом стане віджимання. Швидше за все, вам знадобиться допомога домочадців, тому що ковдра, що набрала води, стає дуже важким. Віджимайте його частинами.
Віджату ковдру слід просушити, для цього розкладіть її в чистому місці, що добре провітрюється.

Як прати пухову ковдру в пральні

Перед тим як відправити ковдру в пральну машинку, перевірте, чи є на етикетці значок пральної машинки.
Перед завантаженням ковдри переконайтеся, що вона поміститься в барабан, розрахований щонайменше на 8 кг.
Прання виконується за температури не вище 30 градусів Цельсія.
Щоб запобігти зминання пуху, в барабан можна покласти тенісні м'ячі, які при обертанні відскакуватимуть і збиватимуть наповнювач.
Рідкі миючі засоби додайте в пральну машину в невеликій кількості, не рекомендується використовувати порошок через те, що він погано витирається з пуху та пера.
Прополощіть ковдру двічі. Віджимання на найнижчих обертах або вручну. Після залиште ковдру сушитися в місці, що добре провітрюється.

Поради щодо відходу від професіоналів

Професіонали дають свої рекомендації щодо догляду за пуховою ковдрою:

  • Не слід його часто прати, оскільки це призводить до швидкого зношування наповнювача.
  • Рекомендується сушити ковдру в теплу погоду протягом доби, але при цьому захищати від прямого сонячного проміння. Оптимальним місцем є приміщення, що добре провітрюється.
  • Раз на три години слід струшувати та розправляти ковдру. Таким чином ви відновлюєте рівномірний розподіл пуху та прискорюєте процес сушіння пухової ковдри.
  • Оберігайте виріб від зайвої вологості, в жодному разі не можна зберігати ковдри в такому приміщенні.
  • Регулярно струшуйте полотно, влаштовуйте провітрювання в суху теплу погоду на повітрі.

При повсякденному використанні не слід постійно лежати на пуховій ковдрі, вона втрачає свою теплопровідність при зминанні та стисканні.

Олег Коваленко01.01.1970 301 0
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled