З якої тканини краще брати постільну білизну?

Розмаїття текстилю сьогодні просто вражає уяву. Натуральні, синтетичні, напівсинтетичні з різним співвідношенням різної матерії. через такий величезний вибір кожна людина замислювалася, який матеріал постільної білизни краще брати. Сьогодні інтернет-магазин Cappone відповість на це питання. 

З яких тканин виготовляють постільну білизну?

Перш ніж перейти до порад щодо вибору того чи іншого матеріалу для постільної білизни, давайте перерахуємо найпопулярніші з них:

  • Бязь.

Бязь є натуральним бавовняним матеріалом з хрестоподібним плетінням ниток. Її волокна відрізняються ніжністю та м'якістю. Ліжко з бязі дуже часто купують для дітей, оскільки воно м'яке, невибагливе до прання, швидко гладиться, має відмінні протиалергенні властивості.

  • Сатін.

Сатін любимо багатьма за гарний зовнішній вигляд. Нитки бавовни переплітаються за особливою технологією, що дає матеріалу елегантний благородний блиск. При цьому, незважаючи на щільність тканини, вона дуже ніжна навпомацки, добре дихає, так що спати під сатином - ; одне задоволення. 

  • Ранфорс.

Ранфорс є чимось середнім між сатином та бязью. Він не такий щільний, як сатинова тканина, але й не такий повітряний, як бязь. Хороший варіант тканини для пошиття основного комплекту постільної білизни, оскільки спати під ним комфортно взимку та влітку.

  • Поплін.

Тільки легший аналог сатину. Це бавовняна тканина, яка має хрестоподібне переплетення товстих і тонких ниток. Це надає їй цікавого зовнішнього вигляду. Полінова постіль стане відмінним варіантом на літо, якщо ви любите сатин – спати під останнім у жарку пору року може бути трохи душно.

  • Перкаль.

Дуже міцна і щільна, проте напрочуд ніжна тканина. Це один із найвитриваліших матеріалів, здатний витримувати понад 1000 прань і при цьому зберігати свій первозданний вигляд. Недарма з нього шиють корабельні вітрила та парашути! Матерія ніколи не почне кашлатуватись або линяти.

  • Батіст.

Особливість батиста полягає в особливій технології переплетення ниток, званої гребенної. Завдяки їй кінцевий виріб виходить неймовірно міцним, але при цьому легким та гладким. Вартість батиста безпосередньо залежить від того, з якого матеріалу він виготовлений – бавовна, шовк, льон тощо. Різноманітність можливих варіантів виготовлення, до речі, є ще однією його перевагою.

  • Льон.

Натуральний льон є одним із найбільш дихаючих та гігроскопічних матеріалів. Його відрізняють також високі гіпоалергенні властивості. Лляна постіль – ідеальний вибір для спекотних літніх ночей.

  • Бамбук.

Бамбукова тканина заслужила славу завдяки своїй довговічності, антибактеріальним властивостям. Постільні вироби з бамбука мають величезну різноманітність дизайну, оскільки добре фарбуються та зберігають яскравість.

  • Шовк.

Шовкова постільна білизна – зразок розкоші. Воно неймовірно красиве, ніжне та довговічне. Однак догляд за шовком потрібен особливий. Та й спати в такому ліжку постійно до душі виявляється далеко не багатьом.

  • Жаккард.

Жаккард часом теж вибирають як матеріал для пошиття постільної білизни. По суті, це преміальний варіант сатину. Він виготовляється виключно з натуральних матеріалів при дуже ретельному дотриманні техпроцесу. Характерною відмінністю жаккарда є наявність малюнка, який виконується за особливою технологією за допомогою плетіння ниток.

Це перелік найпопулярніших матеріалів, на які слід орієнтуватися при виборі тканини для пошиття постільної білизни.

Яка тканина краще для постільної білизни?

Який матеріал постільної білизни краще брати, залежить насамперед від того, де, коли і як вона використовуватиметься. 

Так, наприклад, для дитячої постільної білизни, як ми згадували вище, краще брати бязь. Вона має хороші гігроскопічні властивості, є антиалергенною, не має протипоказань для інтенсивного прання при високих температурах.

Як гостьовий комплект рекомендується вибрати щось нейтральне і не дуже дороге. Це може бути як набір з бязі, так і з ранфорсу, сатину.

Якщо у вас у квартирі завжди жарко або ви вибираєте ліжко на літо, то зверніть увагу на перкаль та поплін. Ці матеріали подарують приємний сон та відпочинок. Звісно ж, сюди належить і лляна постіль, однак майте на увазі, що комплекти з натурального льону мають досить високу ціну.

Батист також є гарним варіантом як основний комплект, проте з поправкою на тип волокон. Нагадаємо, що при його виробництві може використовуватися як бавовна, так і шовк. До речі, що стосується шовку, слід підкреслити – Мало людей використовують шовкові КПБ як основні. Це скоріше «вихідне» білизна для особливих випадків.

Постільна білизна з жаккарда не завжди дуже комфортна, адже даний матеріал відрізняє міцність ниток. Та й вартість такої матерії може багаторазово перевершувати всі вищезгадані тканини. 

Загалом, вибираючи полотно для основного набору постелі, відштовхуйтеся від трійки сатин-бязь-ранфорс. Можливо, варто ще розглянути бамбук. Комплекти з іншого текстилю використовуються як допоміжні, сезонні. Хоча комусь вони можуть сподобатися і як повсякденна білизна. 

На що ще звернути увагу при купівлі постільної білизни?

Важливий не стільки матеріал, з якого постільна білизна пошита, скільки її якість. Щоб зрозуміти, що ви маєте справу з гарною тканиною, звертайте увагу на:

  1. Склад. Синтетичні волокна у складі – не завжди поганий показник. Вони здатні значно збільшити довговічність білизни. Проте їх має бути понад 20%. А краще, щоб цей показник був ще меншим.
  2. Якість плетіння. Розгорніть тканину та зверніть увагу на плетіння ниток. Воно має бути щільним та рівномірним. Якщо ви бачите, що вже з упаковки деякі нитки витягуються з полотна, то перед вами є матерія низької якості.
  3. Огляньте шви тканини. Вони повинні бути виключно рівні, без ниток, що стирчать.
  4. Вивчіть тканину на складках. Зручно, якщо купуєте готове ліжко в упаковці. На ній не повинно бути заломів матеріалу, а також стертої фарби.

Бажаємо вам підібрати по-справжньому свій матеріал і насолоджуватися солодким сном під улюбленою постільною білизною.

Олег Коваленко 03.02.2023 1929 0 3
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled