Що краще: сатин або бавовна для постільної білизни

Щоб сон був міцним і спокійним, постільна білизна має бути максимально комфортною, м'якою та безпечною для здоров'я. Саме такі характеристики мають найпопулярніші матеріали, з яких виготовляється білизна. — бавовняні та сатинові тканини. Але при цьому кожен із них унікальний по-своєму.

Особливості бавовни

Бавовна — натуральне волокно, добувати яке з рослини під назвою бавовник люди почали більш як десять тисячоліть тому. Тканини з цього матеріалу завдяки своїм високим якостям і доступності мають попит у всьому світі.

Позитивні властивості бавовняних виробів:

  • міцність, зносостійкість;
  • повітропроникність;
  • гіпоалергенність;
  • гігроскопічність;
  • здатність зберігати тепло.

Бавовняна тканина м'яка, приємна на дотик. Тому спати на такому ліжку одне задоволення. Вона не ковзає та не електризується. Прати білизну можна за високої температури. Бавовна витримує до +130°C і практично не вигоряє на сонці в процесі довгого сушіння. Хіба що біла тканина може трохи пожовтіти. При пранні допустимо використовувати відбілювачі і засоби для виведення плям — полотно стійке до хімічної дії. 

Єдине, у чому поступається натуральний матеріал синтетичному волокну — після кількох прань він може деформуватися і піддатися усадці. Крім того, бавовняне ліжко, як і одяг, легко мнеться і важко розгладжується, якщо довго лежало в шафі.

Сучасні техніки обробки ниток дозволяють виготовляти з бавовни та інші види тканин. Наприклад, ситець, бязь та фланель — це все та ж бавовна, але з використанням різних способів переплетення волокон.

Властивості тканин сатин

По-іншому цей матеріал називають бавовняним шовком. Річ у тім, що сатин так само як і класична бавовна, виготовляють з волохатої рослини. Тільки використовують для одержання тканини не звичайні нитки, які переплітають між собою полотняним або саржевим способом, а скручені волокна, тонкі та товсті. В результаті виходить гладке, блискуче полотно з матовою поверхнею виворітної. Виглядає постіль із сатину ошатно і дорого, зовні нагадуючи шовк. Такий ефект досягається шляхом застосування високосортної сировини та особливої технології плетіння. Для глянцевості тканину додатково обробляють — мерсеризації та каландрування. 

Сатинову тканину випускають різних видів: 

 

  • набивну;
  • жаккардову;
  • гладкофарбовані;
  • мако (з довговолокнистої єгипетської бавовни);
  • страйп (у формі смуг).

На сатинове полотно наносять різні малюнки — 3D, рельєфні візерунки, пігментний друк тощо.

Відмінність бавовняного ліжка від сатинової

Головна різниця між цими типами постільної білизни полягає у зовнішньому вигляді. Сатин — гладка, бавовна — шорсткий. За ключовими характеристиками сатин ідентичний бавовні. Матеріал екологічний, що дихає, м'який. Витримує багаторазове прання. Відмінно відводить вологу та підтримує тепло. Однак за кольорами і способами обробки сатин перевершує бавовняне волокно, що відбивається і на ціні. Сатин — лідер серед бавовняних варіантів, тому коштує дорожче за інші бавовняні моделі.

Поради щодо вибору ліжка від експертів магазину Cappone

Наш інтернет-магазин спеціалізується на продажу фабричного турецької постільної білизни: сатинової, бавовняної, лляної a>, плюшевого та ін. однойменного бренду понад 25 років. Ми професійно розуміємо текстильні вироби. Можемо підібрати ліжко під будь-який смак та запит.

Однозначно сказати, що краще для сну бавовна або сатин — не можна. І той, і інший матеріал у нашому магазині представлені високою якістю. Бавовняна білизна — практичний варіант щодня. Такий комплект, попри невелике усадження під час прання, прослужить довгі роки. Тканина приємна до тіла, м'яка, тонка, але водночас міцна.

Сатін підійде для поціновувачів ефектної та щільної фактури. Ця постіль не лише подарує комфорт, ніжність, тепло, а й прикрасить кімнату, порадує гостей. На ковзній поверхні сатинової білизни не з'являються катишки. Але така глянсовість не всім подобається. У цьому випадку варто купити 100% бавовну.

 

Олег Коваленко09.03.2023 4796 0 3
0 из 5 (0 голосів)
Залишіть коментар
Залиште свій відгук
Ваша оцінка: !

Інші публікації

Ми у Інстаграм @yutnuy_pled